Voetbalspel zonder grenzen

03-11-2011 Print this page

B9 10368. Bartosz Sujecki & Marlies Wiegerinck, Arnold + Siedsma: Voetbalspel zonder grenzen. (Eerdere publicatie FD, 28 oktober 2011, n.a.v. HvJ EU, 4 oktober 2011, B9 10218, Premier League/Murphy).

In zijn recente arrest heeft het Hof van Justitie in Luxemburg geoordeeld dat exclusieve tv-rechten voor voetbalwedstrijden in strijd zijn met Europese regelgeving. De procedure betrof Britse café-eigenaars die in hun cafés voetbalwedstrijden toonden die werden uitgezonden door de Griekse kabelmaatschappij NetMed Hellas.

NetMed Hellas beschikte uitsluitend over de exclusieve rechten om de Premier League-wedstrijden in Griekenland uit te zenden. De Britse kabelmaatschappij, BSkyB over de exclusieve rechten om die wedstrijden in Engeland uit te zenden. In plaats van een duur BSkyB-abonnement kozen de café-eigenaar voor een goedkoper abonnement bij NetMed Hellas.

De verstrekker van de exclusieve territoriaal begrensde uitzendrechten, de Football Association Premier League, verzocht de Engelse rechter de kroegbazen te verbieden deze wedstrijden te tonen, wegens overtreding van het Engelse auteursrecht. Het Europese Hof heeft nu beslist dat een dergelijk licentiesysteem in strijd is met het vrije verkeer van diensten binnen de Europese Unie. En met de Europese mededingingsregels, omdat het grensoverschrijdend verrichten van omroepdiensten hierdoor wordt belemmerd:

Een dergelijk systeem van territoriale exclusiviteit voor de voetbaluitzendingen in één lidstaat belemmert niet alleen de komst van andere aanbieders in die lidstaat maar verbiedt tevens de televisiekijkers in de ene lidstaat om met een decoder uitzendingen in een andere lidstaat te bekijken.

Dit arrest heeft aanzienlijke gevolgen voor uitzendingen van sportevenementen, in het bijzonder van voetbalwedstrijden. Met het wegvallen van de territoriale exclusiviteit kunnen aanbieders niet alleen via televisie maar tevens via het internet met elkaar concurreren.

Voetbalclubs vrezen dat zij een belangrijke inkomstenbron gaan missen. Om dit te voorkomen zijn nieuwe afspraken nodig voor uitzending die rekening houden met deze nieuwe situatie. Hoe deze nieuwe afspraken eruit zullen zien is echter niet te voorspellen.

De mogelijkheid bestaat dat een aantal nationale voetbalverenigingen ervoor kiezen de tv-rechten aan één aanbieder in de EU te verkopen. Maar de aanbieders kunnen ook hun service verbeteren en extra diensten aanbieden waardoor de consument een abonnement bij hen afsluit en niet bij een andere aanbieder in de EU.

Een andere mogelijkheid is dat de voetbalclubs hun tv-rechten zelf vermarkten. Bezien vanuit het oogpunt van de consument en in het bijzonder de voetballiefhebber is dit arrest toe te juichen. Nu is de consument niet meer beperkt tot de aanbieder in zijn eigen land, maar kan ook bij aanbieders uit andere lidstaten van de EU een (goedkoper) abonnement afsluiten. Een voetbalspel zonder grenzen dus.

 

BS, MW