De Mediacode - Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe

17-10-2013 Print this page
B912570

Jens van den Brink (Kennedy Van der Laan), De Mediacode - Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe. Een bijdrage aan de bundel "Bodem kort geding", die is verschenen ter gelegenheid van het afscheid van mr. Sjoukje Rullmann.

"In Von Hannover II komt het EHRM ook op een ander belangrijk punt op terug op Von Hannover I. Op grond van Von Hannover I bestond er weinig ruimte voor berichtgeving over details van het privéleven van een individu die geen officiële functies uitoefent. Begrijpelijkerwijs beroept Caroline zich daar nu ook weer op: ik was op vakantie en trad niet naar buiten in een officiële functie, en dus dient de belangenafweging in mijn voordeel uit te pakken. Die stelling redt haar ditmaal echter niet. De Von Hannovers mogen dan geen officiële functies uitoefenen, maar het staat buiten kijf dat Caroline en haar man Ernst August zeer bekende figuren zijn. En dus zullen zij meer moeten dulden, los van de vraag of zij officiële functies uitoefenen, aldus het EHRM.

Deze uitspraak slaat het fundament weg onder de mediacode. De code bepaalt immers dat de leden van het Koninklijk Huis “er op mogen vertrouwen met rust gelaten te worden op de momenten, dat zij niet op grond van hun officiële functies naar buiten treden”. Dat is strijdig met de vaststelling van het EHRM dat het enkele feit dat royals (of andere publieke figuren) geen officiële functies bekleden, niet afdoet aan hun positie als publieke figuur, die meer dient te dulden dan anderen. Dat een publieke figuur wordt gefotografeerd terwijl hij/zij geen officiële functie uitoefent, is geen reden om publicatie van die foto te verbieden.

Verder staat in de overwegingen van de mediacode ten onrechte dat publicaties over het koninklijk huis alleen door de beugel kunnen wanneer zij een bijdrage leveren aan het publieke debat. Von Hannover II leert dat dit weliswaar een essentieel criterium is, maar het is niet beslissend. Ook publicaties over het koninklijk huis die geen bijdrage leveren aan het publieke debat kunnen toelaatbaar zijn.

De mediacode is dus niet in lijn met geldend (Europees) recht. Von Hannover II dateert van februari 2012. Waar het de RVD minder dan een jaar kostte om na het verschijnen van Von Hannover I de mediacode op te tuigen, heeft zij in de anderhalf jaar na Von Hannover II nog altijd geen aanpassingen doorgevoerd in de code."

Lees hier meer.