Verslag vaste commissie V&J inzake implementatie richtlijn verweesde werken

23-04-2014 Print this page
B912907

Wijziging van de Auteurswet en de Wet op de naburige rechten in verband met de implementatie van de Richtlijn nr. 2012/28/EU inzake bepaalde toegestane gebruikswijzen van verweesde werken; Verslag (nader, tweede nader etc.); Verslag, Kamerstukken II 2013-2014, 33892, nr. 5.

"De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van voornoemd wetsvoorstel [...]. De aan het woord zijnde leden merken op dat wordt gesteld dat omroepproducties alleen onder de wet vallen als zij voor 2003 zijn gemaakt. De redenering is dat de omroep vanaf dat (willekeurige) tijdstip rekening had kunnen houden met het verweesd worden van werken doordat rechtstreeks met rechthebbenden kon worden gecontracteerd over toekomstig online gebruik. Deze leden vragen of deze redenering wel valide is. Immers, ook bij producties na 2003 kan het voorkomen dat rechthebbenden (of hun erfgenamen en rechtsopvolgers) onvindbaar zijn. Volgens deze leden kan onzekerheid over gebruik ontstaan doordat een omroep rechten voor online gebruik niet heeft kunnen verwerven, zodat een aanvullende afspraak nodig is met een rechthebbende of een rechtenorganisatie voor het door de Richtlijn bestreken non-profitgebruik. Bij omroepproducties kunnen zeer veel makers en acteurs zijn betrokken. In dit verband betwisten collectieve beheersorganisaties en makers veelal juist dat alle (toekomstige) online rechten in de contracten van omroepen en producenten zijn meegenomen. Kan onvindbaarheid van één maker het gebruik van een productie uit 2003 of later nog steeds blokkeren, zolang er aanvullend rechten moeten worden geregeld? Voornoemde leden gaan ervan uit dat, aangezien de termijn in de Richtlijn staat, daar weinig aan kan worden veranderd. Zij kunnen zich voorstellen dat dit, met het oog op evaluaties, een belangrijk aandachtspunt is. Is de praktijk wel geholpen met een willekeurige grens in de tijd? Is het niet logischer om voor omroepprogramma’s het gewone overgangsrecht uit de wet te laten gelden? Graag vernemen deze leden de opvatting van de regering hierover. Voornoemde leden merken op dat in het wetsvoorstel alleen omroepproducties worden genoemd die door de omroep zelf zijn geproduceerd, terwijl de toelichting bij de Richtlijn daartoe ook producties rekent die op verzoek van publieke omroepinstellingen zijn gemaakt voor exclusieve exploitatie door de omroep. Deze leden vragen om een nadere verduidelijking op dit punt. [...]

De leden van de PvdA-fractie merken op dat de omvang van de zoektocht naar rechthebbenden volgens de regering sterk afhangt van het type werk en van de hoeveelheid betrokken rechthebbenden. Welke inspanningen dienen de instellingen te plegen? Is er bijvoorbeeld een checklist beschikbaar? Erfgoedinstellingen hebben bij de internetconsultatie aangegeven dat een zoektocht naar rechthebbenden slechts haalbaar is voor kleinschalige projecten. Welke knelpunten voorzien de instellingen bij grote projecten? Hoe gaat de regering daarmee om in dit wetsvoorstel? Voornoemde leden vragen of de uitkomsten van het onderzoek dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap uitvoert, beschikbaar zijn. Kan de regering daarover rapporteren? Wat zijn de consequenties van de uitkomsten van dit onderzoek? [...]"

Lees het verslag hier.