Aanbieding nota naar aanleiding van verslag over goedkeuring overeenkomst eengemaakt octrooigerecht

31-05-2016 Print this page
B914467

Staatssecretaris Van Dam (EZ) stuurt de Tweede Kamer de nota naar aanleiding van het verslag over het wetsvoorstel tot goedkeuring van de op 19 februari 2013 in Brussel tot stand gekomen overeenkomst betreffende een eengemaakt octrooigerecht.

Uit de nota:

"De leden van de VVD-fractie vroegen de regering aan te geven in hoeverre er in de nieuwe situatie, na ratificatie en inwerkingtreding van het Rechtspraakverdrag en de verordeningen en aanpassing van de Rijksoctrooiwet 1995, nog sprake zal zijn van nationale koppen.
Het kabinetsbeleid is er op gericht om ‘nationale koppen’ bij de omzetting van Europese regelgeving te voorkomen. De Aanwijzingen voor de regelgeving schrijven hierover voor dat bij implementatie in de implementatieregeling geen andere regels worden opgenomen dan voor de  mplementatie noodzakelijk zijn (aanwijzing 331). Dit is ook bij de implementatie van het nieuwe Europese octrooisysteem het uitgangspunt, ofschoon – in strikte zin – het Rechtspraakverdrag geen Europese regelgeving vormt, maar een afzonderlijk verdrag tussen bepaalde EU-lidstaten, en Europese verordeningen4 vanwege de rechtstreekse werking daarvan doorgaans geen implementatie behoeven.

[...]

De leden van de CDA-fractie verzochten de regering nader in te gaan op de bevoegdheden die het EOG krijgt.
De verandering die het Rechtspraakverdrag brengt, is dat de bevoegdheid om kennis te nemen van voornoemde vorderingen, die samenhangen met inbreuk en nietigheid, overgaat op het EOG. Dit biedt aanzienlijke efficiencyvoordelen voor de gebruikers van het octrooisysteem. De vorderingen voor het EOG kunnen betrekking hebben op Europese octrooien en aanvullende beschermingscertificaten, alsmede op licenties die daarop betrekking hebben. Het EOG kan voorlopige en conservatoire maatregelen treffen en verboden opleggen. Het beschikt daarmee over een breed palet aan mogelijkheden om inbreuk- en nietigheidsgeschillen met betrekking tot Europese octrooien en aanvullende beschermingscertificaten te beslechten. De bestaande versnipperde rechtspraak zou deels blijven bestaan indien een of meer van deze bevoegdheden bij de nationale rechter zouden achterblijven."

Lees de nota hier

Advies conceptwetsvoorstel Europees octrooipakket