Bas Kist: Anne Frank Stichting verliest merknaam Anne Frank, maar is opgelucht: ‘Ik heb altijd al het gevoel gehad dat het niet klopte’

Print this page 31-12-2018
B915606

Bas Kist, (Chiever), de Volkskrant 24-12-2018: "De Anne Frank Stichting in Amsterdam is de merknaam Anne Frank kwijt als gevolg van een uitspraak van het Europees merkenbureau EUIPO, eerder deze maand. Kort daarvoor had het in Basel gevestigde Anne Frank Fonds een eigen merkregistratie van de naam aangevraagd.

 

De Stichting heeft Anne Frank in 1999 als merknaam – geldig in de Europese Unie – laten registreren om beter te kunnen optreden tegen commercieel of politiek misbruik van de naam. Het Anne Frank Fonds in Basel probeert al enige tijd deze toewijzing ongedaan te maken. Daarin is het uiteindelijk via een bij het EUIPO aangespannen nietigheidsprocedure geslaagd. 

 

[...]

 

Ronald Leopold, directeur van de stichting sinds 2011, zal geen bezwaar maken tegen deze beslissing omdat het gebruik van Anne Frank als merknaam op hem altijd al ‘een curieuze indruk’ heeft gemaakt. ‘Ik begrijp wat destijds de overwegingen waren om de persoonsnaam als merknaam te laten registreren, maar ik heb er tezelfdertijd het gevoel bij gehad dat dit niet klopte. Het merkenbureau heeft dus terecht vastgesteld dat we terughoudend zijn geweest met het gebruik van Anne Frank als merknaam. Ik zekere zin ben ik opgelucht over de uitspraak.’

 

[...]

 

Het Fonds zegt, bij monde van zijn directeur Yves Kugelmann, verrast te zijn over dit standpunt van de Stichting. ‘De laatste jaren heeft ze veel geld en aandacht besteed aan kwesties rondom het merkenrecht. Als ze er afstand van had willen doen, had ze dat beter in een vroeger stadium kenbaar kunnen maken.’ Kugelmann benadrukt dat het Fonds – ‘een charitatieve instelling die de familie Frank vertegenwoordigt’ – het merk Anne Frank uitsluitend zal gebruiken ter voorkoming van misbruik van haar naam."

 

Lees het volledige artikel hier.