Consultatie Wet wijziging auteurscontractenrecht (Aanvulling)

19-12-2022 Print this page
B916365

Aanvulling consultatie, d.d. 29-12-2022

 

Er zijn 29 reacties op de consultatie openbaar. De reacties van onder meer Cinekid, Netflix en bekende Nederlandse acteurs zijn via deze link te vinden.

 

------------------

 

Consultatie sluit 4 juli 2022. Dit voorontwerp van wet bevat de wijzigingen van het auteurscontractenrecht die worden voorgesteld naar aanleiding van de evaluatie van de Wet auteurscontractenrecht en een door de Tweede Kamer aangenomen motie over verplicht collectief beheer bij video on demand.
 

Het voorontwerp van wet stelt een aantal wijzigingen voor ter verdere versterking van de contractuele positie van de maker en de uitvoerende kunstenaar vis-à-vis de exploitant van zijn werk of uitvoeringen. De belangrijkste wijziging ziet op het invoeren van een recht op een proportionele billijke vergoeding voor alle makers en uitvoerende kunstenaars van een filmwerk indien het filmwerk tegen betaling on demand beschikbaar wordt gesteld.  Hierbij geldt als voorwaarde dat deze makers en uitvoerend kunstenaars het beschikbaarstellingsrecht hebben overgedragen aan de producent. De vergoeding wordt op grond van de wet geïnd door een collectieve beheersorganisatie bij degene die het filmwerk on demand beschikbaar stelt.


Uit de concept-Memorie van Toelichting:

Voornaamste wijziging van dit wetsvoorstel is de introductie voor alle filmmakers van een collectief beheerde proportionele billijke vergoeding voor het tegen betaling (abonnement dan wel betaling naar gebruik) ter beschikking stellen van filmwerken (hierna ook video on demand of VOD). Verder past dit wetsvoorstel de wijze waarop exclusieve licenties rechtsgeldig kunnen worden verleend aan en introduceert het schriftelijkheid als vormvereiste voor exploitatieovereenkomsten waarbij auteursrechten worden overgedragen of exclusief gelicentieerd. Indien de maker ten behoeve van de totstandkoming van het werk tevens werkzaamheden in opdracht verricht voor de exploitant moet in de exploitatieovereenkomst in beginsel onderscheid worden gemaakt tussen de billijke vergoeding voor het verlenen van exploitatiebevoegdheid en het honorarium voor de in opdracht verrichte werkzaamheden.

 

Het wetsvoorstel past daarnaast de regeling inzake non usus aan door de ontbindingsbevoegdheid te vervangen door een opzeggingsbevoegdheid. Verder voorziet het wetsvoorstel in een grondslag voor het bij algemene maatregel van bestuur kunnen opleggen van een verplichting aan exploitanten die publieke middelen ontvangen om zich aan te sluiten bij een geschillencommissie waar makers auteurscontractenrechtelijke geschillen kunnen aanbrengen. Tot slot is van de gelegenheid gebruik gemaakt om het overgangsrecht bij de Wet auteurscontractenrecht in overeenstemming te brengen met de richtlijn auteursrecht in de digitale eengemaakte markt. In de memorie van toelichting wordt gesproken over het auteursrecht van de maker. Hiermee wordt ook het naburig recht van de uitvoerende kunstenaar bedoeld. De (film)auteurscontractenrechtelijke bepalingen van de Auteurswet zijn via schakelbepalingen in de Wet op de naburige rechten ook van toepassing op de uitvoerende kunstenaar

 

Raadpleeg de consultatie hier.