De Open Access bepaling in het auteurscontractenrecht

11-06-2015 Print this page
B913827

AMI 2015/3, p. 68-74, D.J.G. Visser: "Welke termijnen zijn momenteel gebruikelijk? Wetenschappelijke uitgeverijen hanteren momenteel uiteenlopende embargoperioden voor het openbaar maken in open access (Green road). Volgens de gegevens verzameld door de Britse organisatie Sherpa staan wereldwijd 705 wetenschappelijke uitgevers auteurs toe om de uitgeversversie of een PDF van hun artikel zonder bijkomende kosten of embargo te deponeren in een repository van hun instelling en het daarmee open access ter beschikking te stellen. Dit zijn echter vrijwel zonder uitzondering (zeer) kleine en onbekende uitgevers of uitgeverijen die specifiek gericht zijn op open access uitgaven. In totaal 97 wetenschappelijke uitgevers hanteren een embargoperiode variërend van een maand tot vijf jaar. Bij 23 uitgeverijen is voor het deponeren van een artikel toestemming van de uitgever vereist. Nog vijf uitgeverijen vragen naast een embargoperiode een vergoeding voor het open access deponeren van een uitgeversversie.

 

In Nederland hanteert Boom Uitgevers een termijn van zes maanden, waarna de PDF als gepubliceerd door de auteur in open access mag worden geplaatst. Bij het Nederlands Juristenblad, een weekblad, geldt een termijn van drie maanden. Bij internationale uitgevers is een termijn van tussen de zes en de twaalf maanden gebruikelijk, behalve bij de humanities waar ook wel termijnen van vierentwintig maanden worden gehanteerd.

 

Tijdens de plenaire behandeling in de Tweede Kamer op 10 februari 2015 is over de ‘redelijke termijn’ nog het een en ander gezegd dat echter niet veel nieuw licht op de zaak werpt. Vast staat dat in de praktijk vaak direct een versie in open access wordt geplaatst die qua vormgeving afwijkt van de definitieve publicatie. Het lijkt niet de bedoeling om aan die praktijk een einde te maken."