Erwin Angad-Gaur: "De nieuwe Auteursrechtrichtlijn: Zullen auteurs en artiesten er eerlijk van profiteren?" in Muziekwereld (2, 2019)

Print this page 05-06-2019
B915758

Erwin Angad-Gaur (senior adviseur Kunstenbond vakgroep Muziek/Ntb en directeur VCTN), "De nieuwe Auteursrechtrichtlijn: Zullen auteurs en artiesten er eerlijk van profiteren?", in Muziekwereld (2, 2019)

 


"Sinds april is de nieuwe Auteursrechtrichtlijn een feit. De invoering ervan verliep bijna onopgemerkt, maar het was een dubbeltje op zijn kant. Als het Verenigd Koninkrijk op de geplande Brexit-datum (29 maart) de EU verlaten had, was het richtlijnvoorstel, na een ruim gepubliceerde stemming in het Europese Parlement, alsnog gesneuveld in de Raad van Ministers. Ook Duitsland stemde na grote aarzelingen voor, terwijl Nederland zich tegen het voorstel uitsprak. 

 

[...]

 

De muziekindustrie krijgt een gerechtvaardigde nieuwe aanspraak, logisch vanuit het rechtse marktdenken; of auteurs en artiesten daar eerlijk van zullen meeprofiteren is maar de vraag. De linkse partijen lieten het afweten. Het is een politiek evenwicht dat zorgen baart – ook voor de toekomst. Opgepast moet worden voor een situatie waarin, net als bij de streamingdiensten, die al wel een redelijke vergoeding betalen, vooral de major platenmaatschappijen van de nieuwe Richtlijn zullen profiteren en de artiest en de auteur met kruimels achterblijft. [...]"

 

Lees het hele artikel hier