IE-Update dec 2014-jan 2015

Print this page


Elke 6 weken praat Dick van Engelen u in een sessie van IE/B9 Talk in één uur "live" - en vanaf nu ook - "on demand" bij over de laatste jurisprudentie op het gebied van het Intellectuele Eigendomsrecht.

Deze video betreft een opname van het live webinar B9/IE Updates Talk van 9 februari 2015. Aan de orde komen zo'n 15 uitspraken van het HvJEU, HR en Hof in de periode december 2014 - januari 2015.

Duur: 01:00 uur
Punten: 1 PO
Kosten: € 69 excl. BTW. U heeft dan tijdelijke toegang voor een periode van 4 weken na aankoopdatum.
U kunt de video hier aanschaffen en volgen.

Aan de orde komen onder meer:

Hof van Justitie EU

IEPT20150115, HvJEU, Ryanair v PR Aviation
Dwingendrechtelijke gebruiksrechten Databankenrichtlijn alleen van toepassing op databankendie door auteursrecht of sui generis recht beschermd worden.

IEPT20150122, HvJEU, Allposters v Pictoright
Uitputtingsregel niet van toepassing op met toestemming auteursrechthebbende in EU in handel gebrachte reproductie vanbeschermd werk die nadien vervanging van de drager heeft ondergaan zoals de overbrenging van die op een papieren poster aangebrachte reproductie op een canvasdoek, en in nieuwe vorm opnieuw in verkeer wordt gebracht.

Hoge Raad

IEPT20150130, HR, Staatsloterij v Loterijverlies
Hof hoefde niet met zoveel woorden in te gaan op stelling Staatsloterij dat het gebruikelijk was “in loterijland” om loten te trekken uit “groter universum”: uit feitelijke vaststelling hof blijkt dat dit gebruik niet (in voldoende mate) kenbaar was voor gemiddelde consument. Dat door Staatloterij verstrekte informatie van voldoende materieel belang was om beslissing gemiddelde consument te beïnvloeden feitelijke vaststelling en niet onbegrijpelijk. Staatsloterij kan volstaan met streven naar uitkeringspercentage van 60 per maandelijkse loterij en het realiseren van dit percentage als gemiddelde over een langere periode.

Gerechtshoven

IEPT20150120, Hof Amsterdam, NUV v Tom Kabinet
Verbod om via een website legale e-books te verhandelen afgewezen. Verbod website te exploiteren waarop illegale e-books kunnen worden verkocht.

IEPT20141223, Hof Den Bosch, Van der Valk Eindhoven
Geen verwarringsgevaar tussen handelsnamen “Van der Valk Hotel Eindhoven” en “Van der Valk Eindhoven” enerzijds en “Van der Valk-hotel Eindhoven-Best” anderzijds: toevoeging plaatsnaam “Best” is meer dan geringe afwijking.