Overeenstemmende totaalindrukken Grey I LOVE sjaal en sjaal van Yehwang

Print this page 26-07-2013
IEPT20130723, Rb Gelderland, B.Loved v Yehwang
(Met dank aan Adonna Alkema, Hofhuis Alkema Groen)

Auteursrecht op Grey I Love sjaal van B.Loved: creatieve ontwerpkeuzes gemaakt ten aanzien van spreidstand en uiteinden van chevrons, dikte en kleur van zig-zagbanen en garen. Inbreuk door sjaal van Yehwang: geconstateerd kan worden dat voor gewraakte sjaal in overwegende mate  hiervoor genoemde creatieve keuzes aangaande het terugkerende banen-, kleuren- en stofpatroon van de Grey I LOVE sjaal zijn overgenomen. De aanwezige verschillen zijn niet zodanig dat sjaals niet dezelfde totaalindruk maken, zelfs als ze naast elkaar liggen.

AUTEURSRECHT

Eiseres B.Loved ontwerpt en verhandelt kleding en modeaccessoires, waaronder de zogenaamde I LOVE sjaal in de kleuruitvoering Grey. Gedaagde Yehwang heeft sjaals te koop aangeboden als een ‘B.Loved inspired scarf’. B.Loved vordert nu staking van iedere inbreuk op haar auteursrechten op de I LOVE sjaal, recall, vernietiging van de voorraad en opgave. De voorzieningenrechter wijst de vorderingen toe.

De voorzieningenrechter beoordeelt eerst of de Grey I LOVE sjaal van B.Loved auteursrechtelijke bescherming toekomt. Het enkele feit dat deze sjaal een zig-zag motief heeft, ook wel chevron motief genoemd, en dat zoveel kleding en modeaccessoires een dergelijk motief hebben, betekent nog niet dat aan deze sjaal geen bescherming toekomt. Het komt aan op de ontwerpkeuzes binnen het zig-zag thema. B.Loved heeft inderdaad creatieve ontwerpkeuzes gemaakt ten aanzien van de spreidstand en uiteinden van de chevrons, de dikte en kleur van de zig-zagbanen en de garen, zodat de sjaal een eigen, oorspronkelijk karakter heeft en het persoonlijk stempel van de maker draagt. Dat dezelfde combinatie van keuzes voor een zig-zag ontwerp reeds is gemaakt, is gesteld noch gebleken.

Auteursrechtinbreuk wordt vervolgens aangenomen: geconstateerd kan worden dat voor de gewraakte sjaal in overwegende mate de hiervoor genoemde creatieve keuzes aangaande het terugkerende banen-, kleuren- en stofpatroon van de Grey I LOVE sjaal zijn overgenomen. Alleen wanneer beide sjaals naast elkaar worden gelegd en grondig geïnspecteerd, zijn kleine verschillen waar te nemen. Deze verschillen zijn echter niet zodanig dat de sjaals niet dezelfde totaalindruk maken, zelfs als ze naast elkaar liggen.

IEPT20130723, Rb Gelderland, BLoved v Yehwang

(kopie origineel vonnis) (ECLI-versie)