Verstekvonnis met betrekking tot inbreuk op afbeeldingen uit assessments

IEPT20170807, Rb Rotterdam, Making Moves v Level Up Marketing

Print pagina
(Met dank aan , The Legal Group)


Verstekvonnis. Auteursrechtinbreuk door exact overnemen afbeeldingen uit assessments. Vordering komt niet onrechtmatig of ongegrond voor, waardoor inbreukverbod en aanzien van de gehele testen wordt toegewezen. Vordering op grond van onrechtmatige daad afgewezen: concurrentie door aanbieden van gesteld inferieure tests onvoldoende om afzonderlijke onrechtmatige daad aan te nemen en geen bijkomende omstandigheden dat sprake is van zelfstandige onrechtmatige daad.

 

AUTEURSRECHT

 

Kort geding. Verstekvonnis. Volgens Making Moves, die zich bezig houdt met de ontwikkeling en exploitatie van assessmenttrainingen, maakt Level Up Marketing inbreuk op het auteursrecht op haar assessments.

 

De voorzieningenrechter acht voorshands aannemelijk dat de door Making Moves ontworpen afbeeldingen auteursrechtelijk beschermd zijn, nu er bij het ontwerpen van de afbeeldingen bepaalde keuzes zijn gemaakt waar zij ook andere keuzes had kunnen maken en de vormen niet als triviaal kunnen worden aangemerkt. Level Up Marketing maakt naar voorlopig oordeel inbreuk op het auteursrecht van Making Moves. De afbeeldingen van Level Up Marketing komen namelijk exact overeen met de door Making Moves ontworpen en gebruikte afbeeldingen (zie hieronder een van de getoonde sets afbeeldingen).

 

De auteursrechtinbreuk moet worden gestaakt. Dat de testen van Marketing Moves voor het overige, als geheel ook auteursrechtelijk beschermd zijn is in deze verstekzaak niet betwist. De vordering komt ook overigens niet onrechtmatig of ongegrond voor en wordt daarom toegewezen. De vordering op grond van onrechtmatige daad wordt wel afgewezen, omdat de auteursrechtelijke vordering is toegewezen. Dat gedaagde concurreert met Making Moves door assessmenttrainingen aan te bieden die (volgens Making Moves) van inferieure kwaliteit zijn is onvoldoende om naast de auteursrechtinbreuk een afzonderlijke onrechtmatige daad aan te nemen. Er zijn geen bijkomende omstandigheden gesteld die ertoe leiden dat sprake is van een zelfstandige onrechtmatige daad.

 

De IEPT-versie volgt.

 

(kopie origineel vonnis)