Sfeerhaard met één sleuf valt niet onder het geoctrooieerde meervoud uit de vertaalde tekst

01-03-2022 Print this page
IEPT20220216, Rb Den Haag, Basic v Afire

Inbreukvordering afgewezen, omdat een sfeerhaard met één sleuf niet valt onder het geoctrooieerde 'van openingen voorzien bed'. Vertaald Nederlandse deel spreekt over meervoud. Niet toegekomen aan beoordeling voorwaardelijke nietigheid.


OCTROOIRECHT

 

Basic (Ierland) is houdster van een Europees octrooi voor een "Artificial Fireplace". In de sfeerhaarden wordt geen echt haardvuur (op basis van bijvoorbeeld kolen of hout) gestookt, maar de uiterlijke verschijning daarvan gesimuleerd. Afire brengt diverse branders en haarden op de markt, waaronder een serie elektrische waterdamphaarden onder de naam ‘Afire Water’ (hierna de AW-sfeerhaarden).

Artikel 52 lid 9 ROW, samen met het eerste lid, bepaalt dat indien in de vertaling de beschermingsomvang van het Europees octrooi beperkter is dan de bescherming die wordt geboden door dat octrooi in de procestaal, die vertaling geldt als authentieke tekst.

 

Artikel 52 lid 9 ROW biedt echter geen grond om aan te nemen dat een buitenlandse partij die op de Nederlandse markt opereert en aangesproken wordt op een inbreuk op het Nederlands deel van een octrooi, in tegenstelling tot een Nederlandse partij in gelijke omstandigheden, geen beroep mag doen op de (mogelijk) voor dat Nederlandse deel uit de vertaling voortvloeiende beperktere bescherming van het octrooi. Een andersluidend oordeel zou Nederlandse partijen een (ongerechtvaardigd) concurrentievoordeel kunnen verschaffen ten opzichte van op de Nederlandse markt opererende buitenlandse bedrijven, wat te minder gerechtvaardigd is als het bedrijven met vestiging in een ander EU-land betreft, zoals hier.
 

Beoordeling beschermingsomvang van een Europees octrooi op grond van artikel 69 lid 1 EOV. Afire heeft als terecht verweer tegen de gestelde inbreuk onder meer aangevoerd dat het element in haar sfeerhaarden een afdekplaat/deksel met één sleuf betreft en geen, zoals in het octrooi beschreven, ‘van openingen voorzien bed’.
 

IEPT-versie volgt later
ECLI:NL:RBDHA:2022:1081
Hof beslist anders: IEPT20230912