IE-Update nov 2013-jan 2014

Print this page


Elke 6 weken praat Dick van Engelen u in een sessie van IE/B9 Talk in één uur "live" - en vanaf nu ook - "on demand" bij over de laatste jurisprudentie op het gebied van het Intellectuele Eigendomsrecht.

Deze video betreft een opname van het live webinar B9/IE Updates Talk van 27 januari 2014. Aan de orde komen zo'n 15 tot 20 uitspraken van het HvJEU, HR en Hof in de periode november 2013 - januari 2014.

Duur: 01:00 uur
Punten: 1 PO
Kosten: € 50 excl. BTW. U heeft dan tijdelijke toegang voor een periode van 4 weken na aankoopdatum.
U kunt de video hier aanschaffen en volgen.
                                                                                                                  
                                                           

Aan de orde komen onder meer:

Hof van Justitie EU

IEPT20131212, HvJEU, Actavis v Sanofi
Geen nieuw ABC mogelijk in het geval dat houder van een van kracht zijnd basisoctrooi een geneesmiddel in de handel brengt dat (1) een als zodanig door zijn basisoctrooi beschermde werkzame stof bevat en (2) een andere, als zodanig door dit octrooi niet beschermde werkzame stof.

IEPT20131212, HvJEU, Georgetown University v Octrooicentrum Nederland
Een octrooi dat meerdere onderscheiden producten beschermd kan in beginsel meerdere ABC’s verkrijgen. ABC mogelijk voor één van de werkzame stoffen uit een basisoctrooi, wanneer voor de samenstelling van de werkzame stoffen al een ABC is verkregen.

IEPT20131219, HvJEU, Innoweb v Wegener
Hergebruik van geheel of substantieel deel van databank door dedicated metazoekmachine met in wezen zelfde zoekfunctionaliteiten, die zoekopdrachten van de eindgebruikers „realtime” vertaalt naar de zoekmachine van de databank, zodat alle gegevens van deze databank worden doorzocht, en – aan de eindgebruiker de gevonden resultaten toont in de opmaak van haar website, waarbij de doublures tot één item worden samengevoegd, maar in een volgorde die is gebaseerd op criteria die vergelijkbaar zijn met die welke door de zoekmachine van de betrokken databank worden gebruikt om de resultaten weer te geven.

IEPT20140123, HvJEU, Nintendo v PC Box
Rechtsbescherming tegen omzeiling van doeltreffende technische voorzieningen geldt enkel voor handelingen waarvoor toestemming van auteursrechthebbende is vereist. Een "technische voorziening" kan ook een herkenningscode op een draagbaar apparaat of spelcomputers zijn waarmee toegang tot werken (games) wordt verkregen en ze kunnen worden gebruikt. Aan nationale rechter om doeltreffendheid van andere voorzieningen of niet op spelcomputers geïnstalleerde inrichtingen te toetsen, met inachtneming van effectiviteit, proportionaliteit en feitelijk gebruik.

Hoge Raad

IEPT20140117, HR, Ryanair v PR Aviation
Alleen auteursrechtelijke bescherming voor oorspronkelijke databank: in oordeel Hof ligt besloten dat de Ryanair databank niet aan dit criterium voldoet. Prejudiciële vraag over mogelijke reflexwerking Databankrichtlijn inzake contractuele gebruiksbeperkingen bij niet auteursrechtelijk of sui generis beschermde databank.

 

IEPT20131206, HR, Makro v Diesel
Geen uitputting merkrechten. Handelen in strijd met bepaling inzake kwaliteit van de waren (artikel 8(2) Merkenrichtlijn). Licentie tot proefpartijen, waarvan resultaten moesten worden voorgelegd, zodat Diesel de kwaliteit kon controleren. Waardering bewijskracht Spaanse uitspraken is voorbehouden aan feitenrechter.

IEPT20131213, HR, Montis
Bij ontbreken instandhoudingsverklaring kan slechts beroep worden gedaan op 25 jaarsbescherming BC. Geen prejudiciële vragen over Europees non-discriminatie verbod bij ongunstiger behandeling van eigen onderdanen.Prejudiciële vragen aan BenGH inzake overgangsrecht inzake vervallen per 1 december 2003 van instandhoudingsverklaringsvereiste. Eerste publicatie vereist aanbieding en mogelijkheid van bestellen of kopen aan publiek. Publiek is eenieder inclusief eindgebruikers/consumenten voor wie het al dan niet door tussenkomst van groothandel, dealer of detaillist verkrijgbaar zal worden.

IEPT20131220, HR, Spirits v FKP
Enkel gedogen geen ‘kwade trouw’ opheffende en te verlenen toestemming.Geen daadwerkelijke positieve wetenschap vereist voor het aannemen van kwade trouw: onder omstandigheden kan ook van kwade trouw sprake zijn als de aanvrager niet weet, maar wel behoort te weten dat een derde tot het merk ge-rechtigd is. De BMW sloot t.a.v. vordering tot wijziging van de tenaamstelling depot de toepassing van nationaal recht niet uit. Aanmerken van FKP als (voorzettende) "houder van eerdere inschrijving" getuigt niet van onjuiste rechtsopvatting en verweven met waarderingen van feitelijke aard.

IEPT20131220, HR, Winters v Red Bull
In opdracht afvullen van met (inbreukmakende) tekens voorziene en voor export bestemde blikjes geen merkgebruik.Art. 14 Handhavingsrichtlijn strekt zich mede uit over prejudiciële procedure, gevoerd in kader van geding waarop artikel van toepassing is. Proceskosten niet toereikend gespecificeerd: enkel opgave van totaal uren per advocaat, zonder nadere specificatie van de door hen afzonderlijk verrichte werkzaamheden en gehanteerde uurtarieven.

Gerechtshoven

IEPT20131210, Hof Amsterdam, CSR en VVCS v de Clubs
Geen schending portretrecht (professionele) voetballers: reeds vergoeding in vorm van vast inkomen.
Portretrecht: geen absoluut verbodsrecht. ij publiekelijk bekende personen vanwege beroepsuitoefening is nieuwswaarde en informatie-belang zwaarwegend.Ook geen afspraken met Clubs op grond waarvan vergoeding bovenop vast inkomen zou kunnen worden vastgesteld
.

IEPT20131126, Hof Den Haag, H&M v G-Star
Internationale jurisdictie. Bevoegdheidregels EEX-Vo prevaleren boven BVIE: BVIE heeft te gelden als posterieur verdrag. Rb Dordrecht ex artikel 5(3) EEX-Vo niet-grensoverschrijdend bevoegd inzake auteursrechtelijke vorderingen en inzake en slaafse nabootsing tegen H&M AB. Iedere rechter lidstaat waar beweerde schade kan intreden niet-grensoverschrijdend bevoegd om kennis te nemen van merkenrechtelijke vorderingen met betrekking op (dreigende) inbreuk via internet (artikel 5(3) EEX-Vo). Nederlandse rechter bevoegd met betrekking tot merkenrechtelijke vorderingen tegen H&M B.V. (artikel 2 EEX-Vo).