Gebruik portret

Print this page

Gerechtshof

IEPT20160503, Hof Amsterdam, Privatescan
Inbreuk op portretrecht [X]: aannemelijk gemaakt dat overeenkomst tot gebruik video-opname [X] op website Privatescan in juni 2014 is geëindigd. Privatescan mocht foto en video alleen met uitdrukkelijke toestemming van [X] verspreiden via andere kanalen dan haar website, welke toestemming niet is gegeven.

 

Rechtbanken

IEPT20171206, Rb Amsterdam, Mavic v Karakter Uitgevers
Niet in geschil dat op voorkant en in fotokatern van boek over Max Verstappen gebruikte foto’s van Verstappen zonder helm zijn portret weergeven. Ook foto’s van Verstappen mét helm betreffen zijn portret. Verstappen is aan de hand van identificerende factoren als zijn racetenue, auto en silhouet duidelijk herkenbaar.


IEPT20170906, Rb Amsterdam, Mavic v Picnic
Lookalike uit Picnic commercial aangemerkt als portret Max Verstappen.  Een portret is immers niet per definitie een persoon zelf, maar een hulpmiddel waarmee het beeld van die persoon wordt opgeroepen. Met welke techniek, of met welke kunstgrepen dat resultaat wordt bereikt, is van secundair belang. Het gaat er dus om of de gelijkenis wordt gebruikt om het beeld van een persoon op te roepen en of is beoogd dat het publiek de gebruikte afbeelding van iemand aanziet voor (het portret van) [eiser 2].  lookalike vertoont door zelfde pet, raceoutfit, haarkleur, silhouet en postuur alle karakteristieke kenmerken van Verstappen waardoor bij het publiek het beeld van Verstappen wordt opgeroepen. 


IEPT20170809, Rb Amsterdam, Riot Games
In League of Legends gebruikte ‘skin’ Striker Lucian maakt inbreuk op portretrecht Edgar Davids: donkere huidskleur, sportief postuur, agressieve speelstijl, zwarte dreadlocks en een sportbril, gecombineerd met een voetbaluniform maken Striker Lucian tot een portret van Edgar Davids.

 

IEPT20150716, Rb Amsterdam, SBS
Opnames van [verzoeker] met verborgen camera onrechtmatig: [verzoeker] is, ondanks de ‘wipe’ over zijn gezicht, voor zijn naaste omgeving – waaronder zijn werkgever – herkenbaar in beeld gebracht.

IEPT20150415, Rb Amsterdam, Van Gaal v Interbest
Inbreuk portretrecht Van Gaal: redelijk belang om zich te verzetten tegen gebruik portret, want foto gebruikt voor commerciële uiting.