Akkoord tussen Parlement en Raad over betere bescherming van klokkenluiders

Print this page 18-03-2019
B915678

Persbericht Europa.eu: "De EU onderneemt actie om klokkenluiders in een groot aantal sectoren een gedegen bescherming te bieden.

 

De ambassadeurs van de lidstaten bij de EU hebben vandaag het akkoord bevestigd dat de onderhandelaars van het Roemeense voorzitterschap en het Europees Parlement op maandag 11 maart hebben bereikt over de richtlijn betreffende de bescherming van klokkenluiders.

 

Volgens de nieuwe regels moeten organisaties (zowel particuliere als openbare) over veilige kanalen beschikken voor het melden van onregelmatigheden, zowel intern als aan overheidsinstanties. Ook krijgen klokkenluiders gedegen bescherming tegen represailles, en moeten nationale instanties burgers deugdelijk informeren en overheids­functionarissen leren hoe zij met klokkenluiders moeten omgaan.

 

"Klokkenluiders zijn belangrijk voor een goed functionerend, op de rechtsstaat gebaseerd, democratisch bestel. Daarom moeten wij hun in de hele Unie sterke bescherming bieden. Wij mogen niet van mensen verwachten dat zij hun reputatie of hun baan op het spel zetten wanneer zij onwettig gedrag naar buiten brengen." Tudorel Toader, Minister van Justitie van Roemenië.

 

[...]"

 

Lees het bericht volledige hier