De Oude Catalogus

27-09-2011 Print this page




B9 10185.

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 13 september 2011, curatoren [B.] B.V.B.A. tegen [Y.] B.V. en Telstar B.V.

Rechtenbeheer & royalties. Hoger beroep na (o.a.) Rechtbank Roermond, 7 maart 2007. Derde tussenarrest na LJN BT2489 en LJN BT2492. Familieruzie over de rechten op de zogenaamde Oude Catalogus van Telstar (de platenmaatschappij van de onlangs overleden Johnny Hoes), een bestand van ongeveer 25.000 geluidsopnamen van muziekwerken van diverse artiesten. Heel kort samengevat draait het geschil om de vragen wat nou eigenlijk  aan welke B.V (B.A) toekomt.

Feitelijk zeer gecompliceerde zaak/zaken (de anonimisering werkt ook niet mee) waarover het hof zelf opmerkt: “Hier omheen zijn tal van juridische procedures gevoerd waarin op verschillende plaatsen door verschillende rechters beslissingen zijn genomen, waarvan het de vraag is of die achteraf nog tot een coherent geheel zijn in te passen.”? 

Heel erg kort gezegd oordeelde de rechtbank eerder dat het onderbrengen van de Oude Catalogus in een aparte besloten vennootschap niet méér was dan een juridische constructie om die catalogus veilig te stellen tegen verhaal. De Oude Catalogus werd feitelijk beheerd door / in de kantoren van Hoes. Het betalen door de Hoesgroep van de royalties aan de artiesten duidt ook op de economische zeggenschap. Uit een en ander leidde de rechtbank af dat de Oude Catalogus bij overeenkomst van 7 maart 1994 rechtsgeldig was verkocht aan Johnny en Jacqui Hoes B.V., maar wel ten titel van beheer ten behoeve van Hoes. Hoes had de economische eigendom van de Oude Catalogus en de BVBA diende de Oude Catalogus en alle daarmee verband houdende rechten aan Hoes over te dragen. Het hof oordeelt  i.c. echter dat er voor de BVBA geen verplichting bestaat de Oude Catalogus af te geven. Met betrekking tot de royaltyverplichtingen en gemaakte kosten houdt het hof de zaak aan in afwachting van een deskundigenverklaring.

Over de royalties van de Zangeres Zonder Naam oordeelt het hof “dat  partijen gebonden zijn aan de beslissing dat de royalty’s van de Zangeres Zonder Naam door haar zijn overgedragen aan Telstar BV, en aan de beslissing dat Telstar BV over de periode 1998 tot en met 2001 € 81.310,75 verschuldigd is. Derhalve is de vordering tot betaling van € 6.310,75 terecht toegewezen. Anders dan de rechtbank heeft geoordeeld acht het hof echter de over het bedrag gevorderde rente niet toewijsbaar.”

Lees het arrest hier.