106.400 kunststof schoenen

07-06-2011 Print this page

B9 9763. Vzr. Rechtbank ’s-Gravenhage, 1 juni 2011, KG ZA 11-376, Crocs Inc. c.s. tegen Calze del Mondo Int. B.V.

Auteursrecht.  Modellenrecht. Douanebeslag van 53.200 paar voor gedaagde bestemde kunststof schoenen uit China, die in uiterlijk overeenstemmend zouden zijn met de auteurs-en modelrechtelijk beschermde Crocs-schoenen van eiseressen.

De voorzieningenrechter oordeelt dat de modelrechtelijke vorderingen niet toewijsbaar zijn, nu het Gemeenschapmodelrecht nietig is verklaard door de kamer van beroep van het OHIM en de schorsende werking van de lopende beroepsprocedure niet relevant wordt geacht gezien het aannemelijke nietigheidsverweer van gedaagde. Het auteursrecht op Crocs-model ‘Beach’ wordt echter niet betwist en de auteursrechtelijke vorderingen worden wel toegewezen. De schoen van gedaagde vertoont  “in zodanige mate de auteursrechtelijke beschermde trekken van het model ‘Beach’ dat de totaalindrukken van beide schoenen te weinig verschillen (…). Daarom is uit te gaan van ontlening en dus inbreuk op het aan Crocs toekomende auteursrecht.” Rechtsverwerking door het oogluikend toestaand van vergelijkbarre schoenen is niet aannemelijk gemaakt.

Modellenrecht: 4.3. De gevorderde voorzieningen zijn niet toewijsbaar op grond van het ingeroepen Gemeenschapsmodel. Dit modelrecht is door het bureau nietig verklaard welke beslissing door de kamer van beroep is bevestigd. Crocs wijst er op dat haar hoger beroep van deze laatste beslissing bij het HvJEU op grond van artikel 60 lid 3 GModVo schorsende werking heeft, maar dat neemt niet weg dat het nietigheidsverweer dat ook Calze del Mondo kennelijk tegen dit recht aanvoert een zeer gerede kans van slagen heeft en daarom onvoldoende grond geeft voor de gevorderde voorlopige voorzieningen (vergelijk vzr. rechtbank ’s-Gravenhage 29 mei 2008, IEPT20080529, Crocs – De Vos / Musch, onder 4.5).

Auteursrecht: 4.4. Calze del Mondo bestrijdt niet dat het model ‘Beach’ een auteursrechtelijk beschermd werk is en dat het auteursrecht bij eiseres sub 1 berust, zodat daarvan is uit te gaan.

4.5. In haar beslissing van 18 maart 2009, IEPT20090318, Crocs – Makro en Capelli, heeft deze rechtbank de auteursrechtelijk beschermde trekken van het model ‘Cayman’ vastgesteld.  (…)

4.7. Deze beslissing is voor het onderhavige geschil leidend, al omdat ook partijen daarvan uitgaan, met dien verstande dat zij, anders dan de rechtbank heeft aangenomen, tevens aannemen dat de door Crocs gekozen basisvorm van de schoen als oorspronkelijk moet worden aangemerkt. Voorts moet in aanmerking worden genomen dat de sierrand langs de wreef bij het model ‘Beach’ boogvormen vertoont.

4.9. Het voorgaande voert voorshands tot de conclusie dat – ondanks de op punten afwijkende hielband – de schoen van Calze del Mondo in zodanige mate de auteursrechtelijk beschermde trekken van het model ‘Beach’ vertoont dat de totaalindrukken die de beide schoenen maken te weinig verschillen om de schoen van Calze del Mondo als een zelfstandig werk aan te merken. Daarom is uit te gaan van ontlening en dus inbreuk op het aan Crocs toekomende auteursrecht.

Lees het vonnis hier.