6000 koekjes per uur

18-05-2012 Print this page

B9 11237. Vzr. Rechtbank Alkmaar, 16 mei 2012, KG ZA 12-123, Masdac Japan Co. Ltd tegen Domas Systems B.V. (met dank aan Milo Kroone, Van Diepen Van der Kroef).

Auteursrecht. Know how bescherming. Stukgelopen samenwerking. De ‘vorderingen vormen elkaars spiegelbeeld’: Partijen stellen beide auteursrechthebbende te zijn m.b.t. een koekjesbakmachine (6000 koekjes per uur) en daarvoor ontwikkelde know-how. De vorderingen van beide partijen worden echter afgewezen, nu in de dit kort geding de feiten onvoldoende duidelijk zijn geworden.

Eiseres Masdac produceert machines voor de bakindustrie en gedaagde, machinebouwer Domas, heeft in opdracht van Masdac een verbeterde versie van de Masdacs geoctrooieerde Manju-koekjesbakmachine gebouwd, in verband waarmee partijen een geheimhoudingsovereenkomst hebben gesloten.  Een opdracht aan Domas voor de bouw van een derde ‘Manju Hig Capacity Line’ wordt ingetrokken en gewijzigd weer afgegeven, maar Domas laten weten niet langer geïnteresseerd te zijn. Het onderhavige geschil ziet op ‘de juridische duiding van het voorgaande’.

Eiseres Masdac vordert afgifte van software en technische gegevens en baseert die vordering op grond van het auteursrecht en de geheimhoudingsovereenkomst. Gedaagde Domas stelt dat van een overeenkomst geen sprake was, aangezien zij samen met ontwerper Van der Zanden aan het ontwerp heeft gewerkt en de auteursrechten deels bij haar berusten en de constructie-informatie tot haar know-how behoort. Domas vordert eveneens afgifte van gegevens en bescheiden.

De voorzieningenrechter oordeelt dat het voor toewijzing in kort geding van afgifte van bedrijfsgevoelige informatie noodzakelijk is dat de feiten voldoende aannemelijk zijn. ‘Daaraan ontbreekt het echter in deze zaak’. Wel concludeert de  vzr. dat de (broncode) van de software door gedaagde Domas is ontwikkeld en, bij gebrek aan afspraken, niet afgestaan hoeft te worden. Zowel Masdac als Domas hebben daarnaast onvoldoende aannemelijk gemaakt auteursrechthebbende te zijn m.b.t. de informatie en de documenten en de daarop gebaseerde vorderingen worden afgewezen.

Lees het vonnis hier.