A-G: plaatsen van werkstuk op schoolwebsite met daarin een van internet geplukte vrij beschikbare foto vormt geen mededeling aan het publiek

25-04-2018 Print this page
B915382

Zaak C-161/17, Renckhoff, A-G Campos Sánchez-Bordona. Prejudiciële vragen Bundesgerichtshof, Duitsland.

 

Auteursrecht. Een Duitse leerlinge vond op de website van een reismagazine een foto van de Spaanse stad Cordoba, die zij gebruikte in een werkstuk voor het vak Spaans. Nadat zij haar werkstuk had voltooid, uploadde zij het op de website van de school en toen de professionele fotograaf die de foto had gemaakt, ervan kennisnam zijn foto zonder zijn toestemming was gebruikt, meende hij dat zijn auteursrecht was geschonden. In deze context verzoekt het Bundesgerichtshof het Hof te preciseren of hierbij sprake is van een mededeling aan het publiek, waarbij met name de vraag speelt of sprake is van een “nieuw publiek”.

 

De A-G oordeelt dat gelet op het bijkomstige karakter van de afbeelding ten opzichte van het werkstuk, de omstandigheid dat de foto vrij toegankelijk was zonder enige vermelding van beperkingen op het gebruik ervan en het ontbreken van winstoogmerk bij de gedraging van de leerlinge en van het onderwijzend personeel geen sprake is van een mededeling aan het publiek in de zin van de rechtspraak van het Hof.

 

In het kader van het vereiste “nieuw publiek” overweegt de A-G dat de afbeelding vrij toegankelijk was voor alle internetgebruikers, zodat niet duidelijk is hoe de interventie van de leerlinge en haar leerkracht een beslissende rol kon spelen voor het vergemakkelijken van de toegang voor een groter aantal personen. De A-G acht het niet overdreven om van een beroepsbeoefenaar te eisen dat wanneer hij zelf of via derden een werk op internet publiceert, passende maatregelen te nemen, ook van technische aard, om minstens te wijzen op zijn auteursrecht en op de wil om de verspreiding van zijn werk te controleren.

 

Voor het geval de bovenstaande uiteenzetting niet zou volgen is volgens de A-G de beperking van artikel 5, lid 3, van richtlijn 2001/29 - het gebruik van de beschermde werken uitsluitend als “toelichting bij het onderwijs” van toepassing is. De A-G concludeert:

 

“Het plaatsen op de website van een school, zonder winstoogmerk en met bronvermelding, van een werkstuk dat een voor alle internetgebruikers vrij en kosteloos toegankelijke foto bevat, vormt, wanneer die foto zich reeds zonder waarschuwing betreffende beperkingen op het gebruik ervan op de website van een reismagazine bevond, geen beschikbaarstelling voor het publiek in de zin van artikel 3, lid 1, van richtlijn 2001/29/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 mei 2001 betreffende de harmonisatie van bepaalde aspecten van het auteursrecht en de naburige rechten in de informatiemaatschappij.”

 

Lees de conclusie hier.