Aangemerkt als namaak

19-10-2011 Print this page

B9 10299. Rechtbank Rotterdam, 19 oktober 2011, KG ZA 11-836, Entertain Dinnerware B.V. tegen Honda Motor Co/ Ltd. (met dank aan Ady van Nieuwenhuizen, Ploum Lodder Princen).

Merkenrecht. Afwijzing verzoek tot opheffing van het (douane)beslag op 575 door gedaagde Entertain Dinnerware (ambulante handel) geïmporteerde generatoren met de aanduiding GX390. “Vooralsnog valt niet in te zien dat Honda er in dat verband genoegen mee dient te nemen dat de stickers met de aanduiding GX390 worden verwijderd en de verpakkingen en handleidingen worden vernietigd, ook niet indien Entertain de aggregaten vervolgens terugstuurt naar de leverancier in China.”

5.2. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter heeft Entertain, tegen de achtergrond van hetgeen door Honda naar voren is gebracht, onvoldoende aannemelijk gemaakt dat geen sprake is van een inbreuk op de merkrechten van Honda. Vast staat immers dat Honda houdster is van het Gemeenschapsmerk ‘GX’ en ook het merk ‘Powered by Honda’ internationaal heeft geregistreerd. Vast staat voorts dat de aggregaten van Honda zich kenmerken door de aanduiding ‘GX’ op de zich in het aggregaat bevindende , van buitenaf zichtbare motor. (…) Genoegzaam aannemelijk is dat door de gebruikmaking van de aanduiding ‘GX’ op d emotor de verpakking en de handleiding verwarring bij het publiek te duchten is. (…)

5.3. Dat sprake is van een inbreuk op de Gemeenschapsmerken van Entertain (sic) betekent voorts dat sprake is van namaakgoederen in de zin van [Anti-piraterij Verordening]. Op grond van deze verordening heeft Honda het recht de douaneautoriteiten te verzoek om op te treden tegen deze namaakproducten. Vooralsnog valt niet in te zien dat Honda er in dat verband genoegen mee dient te nemen dat de stickers met de aanduiding GX390 worden verwijderd en de verpakkingen en handleidingen worden vernietigd, ook niet indien Entertain de aggregaten vervolgens terugstuurt naar de leverancier in China. (..) Met dit doel [van de verordening] zou niet stroken dat goederen, die in eerste instantie zijn aangemerkt als ‘namaak’, naden onder verwijdering van de inbreukmakende aanduidingen, alsnog in het verkeer mogen worden gebracht.(…) Evenmin valt uit te sluiten dat getracht zal worden om de aggregaten alsnog op de Europese markt te brengen. (….) Vooralsnog valt niet ook uit te sluiten dat de veronderstelling van Honda dat de aggregaten onveilig zijn juist is.

Lees het vonnis hier