'Artikelpiraat' bedreiging voor uitgevers

05-05-2016 Print this page
B914427

NRC bericht: "Op de website Sci-Hub zijn wetenschappelijke artikelen illegaal te downloaden – gratis. Dat gebeurt vooral vanuit India, China en Iran.

Iemand in Portugal downloadt een wetenschappelijk artikel over vleermuizen die omkomen in het verkeer. In Marokko vraagt een onderzoeker een artikel op over calciumcarbonaat. En in Colombia vindt iemand een onderzoek naar hartklepvervanging.

Normaal gesproken kosten deze artikelen tussen de 20 en 40 euro per stuk. Maar deze drie downloaders betaalden niets. Ze kwamen aan de artikelen via Sci-Hub, een site waar je eenvoudig wetenschappelijke literatuur kunt downloaden. Dat is illegaal: het auteursrecht ligt bij de uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften.
[...]

Elsevier is als grootste uitgever van wetenschappelijke literatuur ook het grootste slachtoffer van de artikelpiraten. Tussen september en februari zijn er bijna 9,3 miljoen Elsevier-artikelen gedownload. Dat is meer dan van elke andere uitgever. Elsevier maakte in maart bekend dat er in 2015 bijna 900 miljoen artikelen legaal gedownload zijn, door 12 miljoen gebruikers. Dat betekent dat Sci-Hub ruim één procent van het publiek trekt dat Elsevier zelf bedient.
[...]

Oprichter Elbakyan van Sci-Hub is voorlopig niet van plan te stoppen. Het is onethisch om het delen van wetenschappelijke informatie te verbieden en vervolgen, zei ze eerder in een interview met NRC. De rechter wil ons stoppen, maar wij gaan gewoon door."

Lees het volledige bericht hier.