Auteursrecht, leenrecht en bibliotheekwetgeving

21-06-2012 Print this page

B9 11368.  Brief van staatssecretaris Zijlstra (OCW) aan de Tweede Kamer bij de reactie op het verslag van het schriftelijk overleg actualisering bibliotheekwetgeving van 10 april 2012.

“De leden van de fracties van CDA en D66 hebben verschillende vragen gesteld over het auteursrecht en het leenrecht. Onder meer over de samenhang tussen deze rechtsgebieden en de voorgestelde bibliotheekwetgeving. (…) Anders dan de leden van de CDA-fractie veronderstellen, hebben zowel het auteursrecht als het leenrecht betrekking op de positie van de auteur. Op dit moment wordt verkend of de leenrechtexceptie ook op het uitlenen van e-books van toepassing is en zo ja, onder welke condities. De verkenning betrekt daarbij ook de situatie in andere EU-landen. Ik ben over dit onderwerp met alle relevante partijen in gesprek. De verkenning zal dit najaar beschikbaar zijn.

(…) De leden van de VVD-fractie vragen een reactie op de brief van 11 mei 2012 van de Stichting Auteursrechtbelangen. Zij vragen daarbij specifiek aandacht voor de mogelijke effecten van het digitale aanbod vanuit openbare bibliotheken op exploitatiemodellen voor het e-book die uitgevers en boekhandels momenteel ontwikkelen. Zoals gemeld in de Hoofdlijnenbrief van 7 december 2011 en in het verslag van een schriftelijk overleg van 10 april 2012, zal ik een verkenning laten uitvoeren naar de uitlening van e-books door openbare bibliotheken. Verkend worden nationale en internationale auteursrechtelijke aspecten, maar ook mogelijke markteffecten van het uitlenen van e-books door openbare bibliotheken. De uitkomsten van deze verkenning dienen als input bij het wetsvoorstel. Daarmee kom ik tegemoet aan het verzoek van de Stichting Auteursrechtbelangen.”


Lees de volledige brief hier.