Bas Kist: Erven Salvador Dalí willen maskers uit La casa de papel verbieden

Print this page 05-02-2019
B915634

Bas Kist, (Chiever), de Volkskrant 29-01-2019: "De maskers uit de Netflix-serie La casa de papel vliegen wereldwijd de toonbanken over. Tot ergernis van Spaanse kunstenaar Salvador Dali’s erfgenamen. Zij willen de maskers verbieden. 

De Gala-Salvador Dalí Foundation, de organisatie die de nalatenschap van de kunstenaar Salvador Dalí beheert, is de strijd aangegaan met de makers van de populaire Netflix-serie La casa de papel. Volgens de Dalí Foundation maakt de serie inbreuk op de portretrechten van de in 1989 overleden Spaanse kunstenaar. De bankrovers die in de serie de Koninklijke Munt van Spanje binnendringen om zelf bankbiljetten te drukken, maken bij hun overval veelvuldig gebruik van maskers die, met hun hangende snor en uitpuilende ogen, duidelijk zijn afgeleid van het uiterlijk van Dalí.

 

In de Spaanse krant El Pais ontkent een woordvoerder van de producent van La casa niet dat het masker Dalí voorstelt. ‘Er is getwijfeld tussen twee opties: Don Quichote of Dalí.’ Maar van een portretrechtinbreuk wil het bedrijf niets weten: ‘Het is slechts een karikatuur van Dalí en volgens onze juristen was het daarom niet nodig toestemming te vragen’.

(...)"

 

Lees het volledige artikel hier