Bas Kist: Merkregistratie van Adidas ongeldig

Print this page 28-06-2019
B915784

Bas Kist (Chiever), adformatie.nl 25 juni 2019: "Op 19 juni bepaalde het Europese Gerecht dat de merkregistratie van adidas, bestaande uit drie verticale zwarte strepen, ongeldig is. Ondanks het feit dat adidas maar liefst 1200 pagina’s aan gebruiksbewijs indiende, heeft het bedrijf niet kunnen aantonen dat zijn eenvoudige strepenmerk door gebruik in de EU onderscheidend vermogen heeft gekregen (is ingeburgerd). Wat zijn de belangrijkste lessen die je kunt trekken uit deze opvallende uitspraak?

 

(...)

 

Ik kan er helaas niets anders van maken, maar adidas heeft gewoon een verkeerde registratie verricht. Uit de stukken blijkt dat adidas met deze registratie de bedoeling had de drie parallelle strepen als patroon te claimen, dus als doorlopende strepen op kleding, ongeacht de exacte lengte ervan. Echter, volgens het Gerecht gaat het hier niet om een doorlopend patroon van 3 strepen, maar is het gewoon een logo, een beeldmerk van een rechthoek bestaande uit drie zwarte strepen. Adidas heeft dus verzuimd om bij het depot in de omschrijving te vermelden dat het om een patroonmerk gaat. 

 

 

(...)

 

In de eerste plaats had adidas geen plaatje met zwarte strepen, maar een plaatje met witte strepen moet registreren. Immers, adidas gebruikt op kleding voornamelijk witte of lichte strepen op een donkere achtergrond. Daarvan kunnen ze ook veel bewijs laten zien. Ten tweede had adidas duidelijk in de omschrijving bij het merk moeten opnemen dat het om een patroonmerk gaat van 3 parallelle strepen (en niet om een rechthoekig logo)."

 

Lees het hele artikel hier