Bas Kist: Nieuw in de EU: De Trump condoom

31-01-2023 Print this page
B916491
(Met dank aan Bas Kist, Chiever)

Goedemiddag! Mag ik een pakje condooms van u? Ja natuurlijk, wilt u Durex of liever een doosje van dat nieuwe merk Trump? Als het aan de Duitse ondernemer Frank Lindner ligt gaan we dit soort gesprekjes voortaan vaker horen in de apotheek. Lindner heeft een Europese merkregistratie aangevraagd voor het woordmerk Trump voor condooms. En nu driemaal raden wie dat niet pikt. [Illustratie is niet de betreffende condoomverpakking]


OPPOSITIE TRUMP
Kort nadat Lindner zijn aanvraag indiende, tekende DTTM Operations, het bedrijf dat de zakelijke belangen van Donald Trump beheert, bezwaar aan tegen de merkregistratie. De oud-president van de Verenigde Staten beroept zich daarbij op zijn eigen Europese merkregistratie van het merk Trump voor onder andere hotels, golfclubs, restaurants en bars. Hij bezit een aantal Trump-golfresorts in Schotland en Ierland.

 

REPUTATIE
Nu hebben golfclubs en condooms natuurlijk weinig met elkaar te maken. De consument zal beide merken dan ook niet snel verwarren. Daarom beroept de oud-president zich ook op de enorme reputatie van het merk Trump. De merkenwet bepaalt immers dat merken met een grote bekendheid een hele ruime bescherming krijgen. Als bekend merk hoef je geen verwarringsgevaar aan te tonen; er is al sprake van inbreuk als de consument de merken met elkaar associeert. Volgens Trump is dat hier het geval: hij wordt zonder twijfel in verband gebracht met de Trump-condoom, een product dat hem ‘ridiculiseert’, aldus de ex-president.


PERSOON VS MERK TRUMP
Frank Lindner, de geestelijke vader van de Trump-condoom, betwist niet dat de persoon Trump met al zijn fratsen een enorme reputatie heeft. Echter, in deze oppositie-procedure moet je volgens de Duitser niet naar de persoon Trump kijken, maar naar het merk Trump. Dat is het geregistreerde merk van die golfresorts en dat is onbekend, dat kent de gemiddelde condoomgebruiker echt niet, aldus Lindner.

 

RECHT OP NAAM
Het Europese merkenbureau zal nu over een aantal maanden uitspraak doen. Delft Trump het onderspit, dan krijgt de Trump-condoom de gewenste merkregistratie. Maar ook dan moet Lindner zich niet meteen rijk rekenen. De Europese merkenwet kent namelijk nog een tweede procedure, waarbij beroemdheden zich wél, zonder eigen merkregistratie, op hun reputatie als persoon kunnen  beroepen, het zogenaamde ‘recht op de naam’. Bij verlies zou Trump zo’n nieuwe zaak kunnen starten.

 

MICHAEL JACKSON EN JIMI HENRIX
De geschiedenis laat zien dat hij dan niet kansloos is: beroemheden als Michael Jackson, Lionel Messi en Jimi Hendrix beriepen zich eerder, al dan niet postuum, met succes op hun recht op de naam.


Bas Kist

Dit artikel werd op 29 januari 2023 gepubliceerd in de Volkskrant.