Bas Kist: Tattoo-portret Yolanthe blok aan been Sneijder

Print this page 07-03-2019
B915669

Bas Kist (Chiever), adformatie.nl 6 maart 2019: "Nee, het probleem zit hem natuurlijk in die enorme tatoeage van het hoofd van Yo op de buik van Wes. Heeft de voetballer daar juridisch een probleem? Net als elke Nederlander heeft ook Yolanthe natuurlijk portretrechten. Zien we Wes nu voortaan - om trammelant met Yo te voorkomen - in een coltrui op het strand van Saint Tropez? Volgens de Nederlandse Auteurswet is openbaarmaking van een portret niet toegestaan als de geportretteerde een redelijk belang heeft zich tegen de openbaarmaking te verzetten. Dat redelijke belang kan bijvoorbeeld zijn je recht op privacy, maar het kan ook een financieel belang zijn, je kunt een BN-er niet zonder zijn toestemming in een reclame gebruiken.

 

(....)

 

Verder kan Wesley ook in zijn commerciële activiteiten beperkt worden. Elk groot sportmerk dat hem inhuurt, zal zich goed moeten realiseren dat Wesley in gespierde blote bast uitgesloten is: voor je het weet heeft Yo een privacy of commercieel belang en klopt ook zij aan voor centen.

Maar wat te doen? Zou Sneijder de tattoo wat moeten bewerken? Een balkje voor de ogen van Yo, een brilletje, snorretje? Blonderen? Ik denk eigenlijk dat dat allemaal het probleem niet oplost. Uit de rechtspraak blijkt dat ook als je een portret deels onherkenbaar maakt, dit onvoldoende is als je uit de overige omstandigheden kunt afleiden om wie het gaat. Daar heeft Wes een probleem: want een belangrijke ‘omstandigheid’ is natuurlijk het feit dat het nu juist om de buik van de beroemde Sneijder gaat. Iedereen weet inmiddels dat Yolanthe daarop een prominente plaats inneemt."

 

Lees het hele artikel hier