Berichtgeving n.a.v. vonnis BREIN/Ziggo

Print this page 12-01-2012

B9 10651. Brein met Pirate Bay-vonnis naar andere providers. Stichting Brein gaat alle Nederlandse internetaanbieders dwingen om The Pirate Bay ontoegankelijk te maken voor hun klanten.‘We gaan nu natuurlijk ook de andere Nederlandse internetaanbieders vragen om aan dit vonnis te voldoen’, verklaart Kuik tegenover Bright. ‘Ik neem aan dat ze daar gehoor aan zullen geven, en anders stappen we nog een keer naar de rechter – al lijkt de uitkomst van die zaak me wel helder.’Over de termijn waarbinnen Brein andere Nederlandse internetaanbieders gaat vragen om The Pirate Bay te blokkeren, wil Kuik geen harde uitspraak doen. ‘Laten we het erop houden dat we dat binnen afzienbare termijn gaan doen.’ (Bright)

 

Kamerlid Arjan El Fassed (Groenlinks) is bezorgd: „Dit schept een precedent en werkt internetcensuur in de hand. Het criminaliseert daarmee een hele generatie, geeft grote privacy-issues bij handhaving en is ineffectief.” (Telegraaf)

Hackers vallen verkeerde Brein aan. Het ict-bedrijf Brein uit Haaksbergen is het slachtoffer van hackers, die het op de Stichting Brein hebben gemunt. Het bedrijf heeft sinds gisteren te maken met dreigementen en internetaanvallen. (NOS)

 

 

The Pirate Bay to be blocked in NL. How to fix it. Today, a dutch court ordered the two ISPs Xs4all and Ziggo to start blocking access to this site.Of course this is nothing new. It happens all the time that people try to shut down TPB. But mostly it's in countries like China and North Korea.As a user you can easily circumvent the censorship using TOR or getting a VPN account from someone you trust. (Piratebay)

Brein: NS moet Zwarte Markt Beverwijk blokkeren. Openbaar Vervoerbedrijven als NS en Connexxion moeten stoppen met het faciliteren van reizen naar de zogenaamde ‘Zwarte Markt’ in Beverwijk. Dat eist Stichting Brein in een bodemprocedure bij de Haagse rechtbank. Op de Beverwijkse Bazaar wordt volgens Brein op grote schaal gehandeld in materiaal dat inbreuk maakt op auteursrechten van bij Brein aangesloten kunstenaars, producenten en uitgevers. (De Jaap)

 

XS4ALL in beroep tegen blokkade van Pirate Bay. Internet provider XS4ALL gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de Haagse rechtbank, dat Ziggo en XS4ALL gebied de toegang tot de website van The Pirate Bay te ontzeggen. Directeur Theo de Vries van XS4ALL zegt verbijsterd te zijn door de uitspraak. Hij beschouwt het als een zwarte dag voor het vrije internet en een knieval voor de entertainmentindustrie: de commerciële belangen van enkele grote bedrijven worden belangrijker geacht dan de grondrechten van de Nederlandse burgers. (PCM)

Website Brein onbereikbaar. De website van anti-piraterijclub BREIN is onbereikbaar. Vermoedelijk is de website aangevallen na diverse oproepen op internet. Hackerscollectief Anonymous zou achter de aanval zitten. (RTL)

 

The UK government has said it won't implement measures to block access to websites that are now on the statute book. Talks to draw up voluntary replacement agreements, between creative industries and ISPs, rumble on in the background. Coincidentally, the BREIN site is currently offline. Perhaps they've gone to a smoke-free bar to celebrate. (Register)

Tim Toornvliet van BoF laat via mail weten:“Bits of Freedom is voor een eerlijke vergoeding voor kunstenaars, maar dat bereik je niet door websites te blokkeren. In onze ogen is dat een achterhoedegevecht dat de internetvrijheid verder onder druk zet.” Bovendien ontbreekt het aan maatschappelijk draagvlak voor de uitspraak, zegt Toornvliet:  “De Tweede Kamer achtte het blokkeren van websites voor het handhaven van auteursrecht al onwenselijk. Zij vond een dergelijke maatregel in strijd met het grondrecht van meningsuiting en het grondrecht op privacy.” (NRC)

Ziggo zegt in een reactie tegenover nrc.nl “zeer teleurgesteld” te zijn met de uitspraak, maar dat ze nog zoeken naar een tegenstap. Woordvoerder Gradus Vos: “Wij blijven bij het standpunt dat wij niet de politie van het internet zijn. Wij bepalen niet wat rechtmatig en onrechtmatig is, en Brein ook niet. Nu zullen we de uitspraak bestuderen en gaan kijken of een beroep mogelijk is. En ik kan u verzekeren dat we er héél goed naar kijken.” (NRC)

 

Tsja. Wat hiervan te zeggen? De geluiden op twitter dat de rechters geen verstand hebben van internet vind ik onzin. Het vonnis laat zien dat ze prima snappen hoe het werkt. Het enige discutabele is hoe zij de belangenafweging laten uitvallen. Met name op het punt “heeft een IP/DNS-blokkade enig praktisch nut” had die afweging net zo goed andersom kunnen uitvallen. En de interpretatie van die percentages klopt ook niet natuurlijk. (Engelfriet)

RIP Internet: Brein = censuurdictator. Vandaag is het internet in Nederland gestorven. Rechters hebben Stichting Brein een volmacht gegeven om klakkeloos het internet te slopen. In de rechtszaak tussen Ziggo en XS4ALL aan de éne kant en Stichting Kloothommels aan de andere kant heeft Tim Kuik gewonnen. (Geen Stijl)

A Finnish court reached a similar verdict in a similar case against an ISP there Monday, though such rulings may still not mean the end of The Pirate Bay. In November, the European Court of Human Rights found in a Belgian case that copyright organization demands for an ISP to monitor its customers' visits to The Pirate Bay and analyze file-trading traffic would be a violation of their privacy. (ABC)

Bomb threat lobbed at Finnish anti-piracy squad. A Finnish anti-piracy group said yesterday that it had received a bomb threat for its role in blocking The Pirate Bay in Finland. Banning the torrent site has set off a train of reprisals, including the bomb threat. The Copyright, Information and Anti-Piracy Centre (CIAPC) told The Register that it had received an email – signed "Anonymous Finland" – threatening to bomb its offices in central Helsinki sometime this week. (Register)

 

Receptensites, Google Maps en email geblokkeerd. Consumenten die niet kunnen koken, moeten voortaan weer gewoon naar de McDonald’s. Een monsterverbond van Nederlandse ondernemers won vandaag een rechtszaak, waardoor providers alle IP-adressen moeten blokkeren die hen schade toebrengen. (De Speld)

Milica Antic, namens SOLV de advocaat van XS4ALL, zegt de verkeerde aannames in het vonnis van de rechter eveneens te hebben gezien. "Dat zal dan ook worden meegenomen in een eventueel hoger beroep." Antic zegt eveneens te twijfelen aan de cijfers die uit de steekproeven van Brein zijn gekomen. (…) Maar volgens Antic zouden andere, minder hoge cijfers niet hebben geleid tot een ander vonnis van de rechter. "Ik denk dat de rechter The Pirate Bay sowieso wilde blokkeren en daar naar toe heeft geredeneerd." XS4ALL heeft drie maanden om te beslissen of het bedrijf in hoger beroep gaat. "Maar ik denk dat we er wel eerder uit zijn", zegt Antic. (Webwereld)