Besluit beleidsregels buitenlandse beroepsstages octrooigemachtigden

02-02-2018 Print this page
B915282

Bijblad bij De Industriële Eigendom, nummer 1, januari 2018, jaargang 86: “Het besluit ‘beleidsregels buitenlandse beroepsstages’ van 18 januari 2018, gepubliceerd in de Staatscourant op 26 januari 2018, vormt het sluitstuk van de implementatie van artikel 55bis van de richtlijn 2005/36/EG van 7 september 2005 betreffende de erkenning van beroepskwalificaties (zoals gewijzigd door de richtlijn 2013/55/EU van 20 november 2013). De gewijzigde richtlijn is geïmplementeerd in artikel 27f, tweede tot en met vierde lid, van het Uitvoeringsbesluit Rijksoctrooiwet 1995. Op grond van artikel 27f, vierde lid, heeft het bureau regels vastgesteld voor de praktische implementatie.

 

De richtlijn 2005/36/EG ziet op de wederzijdse erkenning van nationale beroepskwalificaties in EU-lidstaten

(en EER-lidstaten) ter versterking van de interne markt. De richtlijn beoogt het bevorderen van het vrije verkeer van beroepsbeoefenaren binnen de interne markt. Een succesvol voltooide beroepsstage tot octrooigemachtigde in een andere EU-lidstaat, EER-lidstaat of Zwitserland, dient te worden erkend, mits de supervisor de stagiair tijdens de stage naar vermogen heeft opgeleid (zie artikel 3, eerste lid, van het besluit).

 

Met beroepsstages tot octrooigemachtigde in een derde land wordt rekening gehouden (zie artikel 7, eerste lid, onderdeel a, van het besluit) en kan dus leiden tot een verkorting van de Nederlands beroepsstage. Een beroepsstage tot alleen Europees octrooigemachtigde, welke niet tevens opleidt tot nationaal octrooigemachtigde in een EU-lidstaat, EER-lidstaat of Zwitserland, kan op een zelfde wijze leiden tot verkorting van de Nederlandse beroepsstage (zie artikel 7, eerste lid, onderdeel b, van het besluit).

 

Op een dergelijke verzoek wordt door de directeur van Octrooicentrum Nederland beslist na advies van de raad van toezicht. De Nederlandse beroepsstage duurt echter altijd ten minste een jaar. Een succesvol afgeronde buitenlandse gemachtigdenstage geeft geen vrijstelling voor de Nederlandse gemachtigdenexamens (zie artikel 27f, tweede lid, laatste zin, Uitvoeringsbesluit Rijksoctrooiwet 1995).”

 

Lees het besluit hier.