De associatie met een politieke partij

15-05-2012 Print this page

B9 11221. Voorzitter Rechtbank van Koophandel te Brussel, 2 mei 2012, A/12/00567, O2 Holdings Ltd tegen Algemeen Vlaams Belang ZVW.

Merkenrecht. Belgisch Gemeenschapsmerkenrecht, Geen Benelux-merkenrecht, maar opmerkelijk genoeg om toch te bespreken. Het bekende merkrecht op het teken O2 prevaleert boven het gebruik van het identieke zuurstofsymbool 02 door politieke partij Vlaams Belang. Het Vlaams Belang zou heb getracht mee te liften op de bekendheid van het O2-merk.

Telecombedrijf O2 maakt op grond van haar bekende Gemeenschapsbeeldmerk 02 (De letter O met subscript het cijfer 2, het symbool voor zuurstof)  succesvol bezwaar tegen het gebruik van het teken O2 door de Vlaamse politieke partij Vlaams Belang op t-shirts, andere merchandise-producten, maar ook tegen het gebruik op de omslag van het boek  “De Ordelijke Opdeling van België, zuurstof voor Vlaanderen”  van fractievoorzitter Gerolf Annemans. 

Naar mening van de voorzitter zijn merk en teken visueel, auditief en conceptueel (het symbool voor zuurstof) overeenstemmend, worden ze gebruikt voor soortgelijke waren of diensten en is verwarringsgevaar aannemelijk. De bekendheid van het 02-merk draagt daar alleen maar aan bij, ook al worden de gemeenschapsmerken van O2 niet in België gebruikt.  Dat het merk aantoonbaar bekend is in tenminste één lidstaad ( het Pago-criterium) en door de sponsoring van voetbalclub Arsenal in ieder geval bekend is bij Belgische voetballiefhebbers, is afdoende om de bekendheid aan te nemen.

Naast verwarringgevaar is echter ook sprake van ongerechtvaardigd voordeel trekken en meeliften op de bekendheid van het O2-merk (art. 9 (1)(c) GMVO).  “De associatie met een politieke partij kan de aantrekkingskracht van het 02 merk van eiseres verminderen en kan haar schade toebrengen.” “Het risico bestaat dat met O2 merk volledig verwatert.”  Het gebruik, vervaardigen, aanbieden, verkopen en in voorraad hebben van en reclame maken voor de inbreukmakende boeken en t-shirts dient te worden gestaakt, onder verbeurte van een dwangsom van €5000,- per overtreding.

Lees de uitspraak hier.