De Inbreukmakende Kleding

10-08-2011 Print this page

B9 10019. Vzr. Rechtbank ’s-Gravenhage, 9 augstus 2011, KG ZA 11-84, G-Star Raw C.V. c.s. tegen C&A Nederland C.V. & Wehkamp B.V. (Met dank aan Laura Frescon & Joris van Manen, Hoyng Monegier).

Merkenrecht. Tweede vonnis in geschil tusse neiseres G-Star en gedaagden C&A en Wehkamp. In haar eerdere vonnis van 5 juli 2011 (B9 9885) oordeelde de Haagse voorzieningenrechter al dat C&A en Wehkamp geen kleding voorzien van het teken “D STR” meer te koop mochten aanbieden, omdat daarmee  inbreuk “sub c” wordt gemaakt op de bekende G-STAR merken van G-Star. Het onderhavige vonnis betreft het gebruik van de tekens RAW, DIGGIN’RAW en DigginRaw op de kleding die C&A en Wehkamp te koop aanbieden. Ditmaal doet de voorzieningenrechter de zaak af op inbreuk “sub a” en “sub b”.

Ondanks de lopende nietigheidsprocedure bij het OHIM tegen het Gemeenschapsmerk RAW gaat de voorzieningenrechter uit van de geldigheid van het merk, waarbij wordt aangenomen dat het RAW merk van G-Star van huis uit onderscheidend vermogen heeft voor kleding en dat “de beschrijvendheid van een merk niet aan de geldigheid in de weg staat indien het merk is ingeburgerd, zoals bij het RAW merk het geval is.” Het gebruik van het teken RAW, al dan niet in combinatie met andere elementen zoals RAW-DNM en D/925/RAW is volgens de rechter gelijk aan het RAW merk van G-Star en wordt gebruikt voor dezelfde waren, namelijk kleding en levert inbreuk “sub a” op.

Ten aanzien van de tekens  DIGGIN’RAW en DigginRaw is er, ook op basis van marktonderzoek (zelfs na aftrek van het marktleiderseffect), volgens de voorzieningenrechters sprake van verwarringsgevaar met de RAW merken van G-Star en dus inbreuk in de zin van “sub b”.  Dat de tekens louter decoratief worden gebruikt, waarbij DigginRaW zou moeten worden begrepen als een verwijzing naar “in platenbakken zoeken naar albums met onbewerkte muziek”  is niet aannemelijk. “Niet alleen maakt het teken DigginRaw veelal prominent onderdeel uit van het totale ontwerp, ook in combinatie met het gebruik van het teken in (nek)labels zal DigginRaw naar voorlopig oordeel niet louter als decoratie maar als onderscheidingsteken worden opgevat.”

C&A en Wehkamp worden veroordeeld  om binnen vijf (werk)dagen na betekening van het vonnis te voldoen aan het inbreukverbod en krijgen naast een bevel tot opgave en recall een (onbetwiste) 1019h proceskostenveroordeling opgelegd van  € 79.341,78.
 
Lees het vonnis hier.