In de Nederlandse taal te bezoeken

15-12-2011 Print this page

B9 10563.Vzr. Rechtbank Amsterdam, 6 september 2011. KG ZA 11-993 MW/LO, Cassina S.P.A. tegen Superfurniture (met dank aan Ruby Nefkens & Anouschka van de Graaf, Van der Steenhoven).

 

Auteursrecht. Meubels. Eiseres Cassina (eerdere uitspraken hier), exclusief licentienemer m.b.t. de auteursrechten op o.a. werken van Le Corbusier Frank Lloyd Wright en Gerrit Rietveld maakt bezwaar tegen de verhandeling via het internet van imitaties van diverse meubelmodellen van de genoemde ontwerpers. Na sommatie tekent gedaagde een onthoudingsverklaring, maar Cassina stelt dat de onthoudingsverklaring ook betrekking moeten hebben op de meubelmodellen van Le Corbusier en kan zich bovendien niet vinden in het geëiste maximale boete bij overtreding. In het onderhavige kort geding eist zij daarom een ruimer verbod alsmede schadevergoeding.

De vorderingen worden grotendeels toegewezen. De vordering om de website ontoegankelijk te maken voor publiek in Nederland wordt wel afgewezen, nu middels de website ook andere, niet inbreukmakende meubels worden verkocht. In citaten:

4.3. Superfurniture heeft aangevoerd dat de modellen niet door haar worden aangeboden, maar door Bauhaus, de eigenaar van de website en dat de producten niet in Nederland worden aangeboden. Het enige inbreukmakende product dat door  Superfurniture in Nederland is verkocht is één ZigZag-stoel en ten aanzien van die stoel heeft Superfurniture te goeder trouw gehandeld, omdat zij er niet van op de hoogte was dat de rechten voor die stoel bij Cassina lagen, aldus Superfurniture.

4.4. De voorzieningenrechter gaat aan beide verweren voorbij. De inbreukmakende modellen warden immers aangeboden in de catalogus van Super Studio (die in de showroom wordt verstrekt) en op de website www. superestudio.com, welke in de Nederlandse taal te bezoeken is, en waarop modellen kunnen worden besteld door te bellen naar he: telefoonnummer van Superfurniture in Nederland (Amsterdam). Dat een bestelling die via de website wordt gedaan niet door Superfurniture maar door Bauhaus wordt afgehandeld is niet gebleken. Integendeel, de verkoop van de Zig-Zag stoel is volledig afgehandeld door Superfurniture. De factuur is gestuurd door Superfurniture, er is betaald op een rekening op naam van Superfurniture en de stoel is in de showroom van Superfurniture (Super Studio) in Amsterdam afgehaald. Dat thans Super Studio in handen is van twee verschillende bedrijven die los van elkaar opereren (Bauhaus en Superfumiture) is onvoldoende aannemelijk geworden. Het enkele feit dat de domeinnaam op naam van Bauhaus staat is daarvoor onvoldoende. Het aanbieden van de modellen wordt derhalve Superfurniture aangerekend. Dat Superfurniture mogelijk niet op de hoogte was van haar rechten en plichten op het gebied van de intellectuele eigendom van de modellen komt voor haar rekening en risico, te meer nu zij zich als professional op deze markt heeft begeven.

4.6. De vordering van Cassina onder B zal niet worden toegewezen. Op de website worden behalve de in het geding zijnde modellen veel andere meubelmodellen verkocht, waarvan niet is gebleken dat daarmee inbreuk wordt gemaakt op (aan Cassina toekomende) rechten van intellectuele eigendom. Een veroordeling om de website ontoegankelijk te maken voor publiek in Nederland wordt daarom te verstrekkend geacht. Bovendien is met toewijzing van het gevorderde onder A reeds voldoende gewaarborgd dat de in her geding zijnde stoelen niet meer op de website worden aangeboden.

1019h proceskosten Superfurniture: €14.062,01.

Lees het vonnis hier.