De technische eisen van deugdelijkheid en bruikbaarheid

24-02-2012 Print this page

B9 10839. Rechtbank Utrecht, 22 februari 2012, HA ZA 10-814, ACS Systems B.V. tegen Terwa B.V. (met dank aan Lars Bakers, Bingh). 

Slaafse nabootsing. Auteursrecht. Afneembare trekhaaksystemen. Tussenvonnis in bodemprocedure na Rechtbank Utrecht, 9 november 2007. In het kort geding oordeelde de voorzieningenrechter dat de vormgeving  van een dergelijk systeem in hoge mate technisch bepaald is en dat van inbreuk of nabootsing geen sprake was.  De rechtbank volgt dat oordeel , maar houdt de zaak nog aan om de precieze hoogte van de 1019h proceskosten te kunnen bepalen. 

Voor de verandering betreft de primaire grondslag in deze zaak de slaafse nabootsing en de secundaire het auteursrecht. De rechtbank oordeelt dat niet geconcludeerd kan worden dat Terwa de  afzonderlijke onderdelen van het systeem en het systeem als geheel niet op een andere manier had kunnen of moeten vormgeven, omdat een andere vormgeving afbreuk doet aan de technische eisen van deugdelijkheid en bruikbaarheid van die onderdelen.  “De rechtbank merkt daarnaast op dat technieken zoals de lasverbinding door Terwa mogen worden toegepast, omdat anders door honorering van het beroep op slaafse nabootsing via een andere weg dan het octrooirecht de techniek van de lasverbinding gemonopoliseerd zou worden.” Ook het kleurgebruik draagt bij aan een afwijkende totaalinbreuk. Van auteursrechtinbreuk is op dezelfde gronden geen sprake.

Het wapperverbod uit het KG-vonnis wordt in stand gelaten, maar de rechtbank oordeelt (in aansluiting op een eerder executiegeschil uit 2010) dat ACS het verbod niet heeft overtreden.

Lees het vonnis hier.