Donderdagochtendberichten

09-06-2011 Print this page

B9 9777. BNR noemt TROS programma TROS Autoshow schaamteloze plagiaat. "Het is een exacte kopie van onze Nationale Autoshow. Ze hebben zelfs onze presentatoren weggekaapt," zo zegt Paul van Gessel in de Volkskrant. Eerder deze week werd de TROS Autoshow aangekondigd. Daarin bespreken Bas van Werven en Carlo Brantsen elke zaterdagmiddag het autonieuws. Eerder presenteerden de twee de Nationale Autoshow op BNR, maar sinds donderdag heeft Van Gessel besloten het duo op non actief te stellen. "Je kunt niet zowel bij BNR als bij Radio 1 presenteren. Dat is net alsof je zowel bij Ajax als Feyenoord speelt." Lees hier meer.

Een redelijke vergoeding voor gezongen liederen. Kerken en koren hebben te maken met het auteursrecht op muziek. Een ingewikkelde wereld, waarin Leen la Rivière als weinig anderen thuis is. „Voor luttele bedragen kun je een licentie afsluiten en doen en laten wat je wilt.” (…) Voor de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland, de baptisten en de Volle Evangeliegemeenten zijn er nu collectieve regelingen afgesloten. Die gelden dan voor al hun gemeenten. Maar ik zie ook dat een aantal kerken, zoals de Hersteld Hervormde Kerk, nog geen regeling heeft afgesloten.” Lees hier meer. 

Het postume boek De Wolken van Hugo Claus hoeft niet uit de handel te worden genomen. De rechtbank in Antwerpen heeft een eis daartoe van de zonen van Claus afgewezen. De twee zonen, Thomas Claus en Arthur Kristel, hadden een kort geding aangespannen tegen de weduwe van de schrijver en uitgeverij De Bezige Bij. Ze vonden dat met de publicatie van het boek, dat een selectie bevat uit het persoonlijk archief van hun vader, diens privacy was geschonden. De rechter wees erop dat Claus in 2007 zijn echtgenote Veerle als beheerder van zijn nalatenschap heeft aangewezen. Zij beschikt dus over alle rechten op het oeuvre. Lees hier meer. 

G8 leaders support a quality patent system. Last week in Deauville (France), the G8 held its 37th summit. For the last five years, its general statement has always included a reference to IP issues. Initially, the focus was on the fight against piracy and counterfeiting, but it has now moved on to more specific and technical issues. In 2011, the G8 leaders stated: “Renewing our support for the principles of the patent system, we attach great importance to its promotion and development. Lees hier meer. 

Opgave repertoire Kinderdagverblijven.  Update: Per 1 mei 2011 is de site om opgave te doen voor muziekgebruik in kinderdagverblijven afgesloten. Het is hierdoor helaas niet meer mogelijk om uw muziekgebruik aan Buma/Stemra door te geven. Lees hier meer.

Trademark Attorney by day. Fashionably against fake at night. Logomania.nl. Welcome to my blog! On this blog you can find posts about stuff I am interested in, such as recent (fashion) finds, outfit posts and other things I would like to share with you. Apart from this, I also post a lot about fake designer goods also known as counterfeit goods and why you should not buy them. Lees hier meer. 

Print Books Are Target of Pirates on the Web. Some publishers say the problem has ballooned in recent months as an expanding appetite for e-books has spawned a bumper crop of pirated editions on Web sites like Scribd and Wattpad, and on file-sharing services like RapidShare and MediaFire.  “It’s exponentially up,” said David Young, chief executive of Hachette Book Group, whose Little, Brown division publishes the “Twilight” series by Stephenie Meyer, a favorite among digital pirates. “Our legal department is spending an ever-increasing time policing sites where copyrighted material is being presented.” Lees hier meer.

Boek 10 (IPR). Staatsblad, 2011, nr. 272. Wet van 19 mei 2011 tot vaststelling en invoering van Boek 10 (Internationaal privaatrecht) van het Burgerlijk Wetboek (Vaststellings- en Invoeringswet Boek 10 Burgerlijk Wetboek). Lees hier meer.

Vrijhandel is in ieders belang, zei minister Rosenthal in Budapest tegen de 48 Aziatische en Europese leden van de Asia-Europe Meeting (ASEM). Rosenthal riep op om de discussie te verbreden. "Vrijhandel gaat niet alleen over goederen. Markten moeten ook worden geopend voor diensten. We moeten ook afspraken maken over investeringen en bescherming van intellectueel eigendom." Lees hier meer.

Expertmeeting ‘Future of copyright in the digital era’. De Groenen in het Europese parlement organiseerden deze week in Brussel een expertmeeting onder de titel “Future of copyright in the digital era”. Hier liet Martin Kretschmer van de universiteit van Bournemouth (UK) zien dat het bestaande copyright, althans voor Engeland en Duitsland, helemaal niet zo’n goede garantie is voor de inkomens van de meeste kunstenaars. (…) Ook cijfers uit Nederland wijzen uit dat het huidige systeem voor veel kunstenaars nadelig is. Lees hier meer. 

Auteursrechten Sabam met 5 procent gedaald. (...) Dat is onder meer te wijten aan een terugval in de cd-verkoop, maar ook door een halvering van de heffing op het thuiskopiëren omdat er veel minder blanco muziekdragers werden verkocht. Lees hier meer.

KRO woedend op RTL over De Boerenbruiloft. "Het lijkt erop dat RTL schaamteloos mee probeert te liften op het succes van KRO's Boer zoekt Vrouw," zegt Taco Rijssemus, mediadirecteur van de KRO in een reactie op het plan van RTL om het programma De Boerenbruiloft te gaan uitzenden. Dat lijkt namelijk in grote mate een kopie van het zeer populaire KRO-programma. Lees hier meer.

Boszhard woest op VARA-gids. Ron Boszhard is woest op de VARA-gids. Het magazine publiceert deze week een gemanipuleerde foto van de TROS-presentator waarop hij is afgebeeld als Ratko Mladic. Boszhard: "Ik ben de beroerdste niet, kan best om een goede grap lachen, maar dit is smakeloos. Ik snap ook niet wat de link moet zijn tussen mij en Mladic, ik weet het echt niet". De presentator onderzoekt nu de juridische mogelijkheden. "Dat ga ik rustig met mijn advocaat bespreken. Lees hier meer.

Clouddiensten kunnen piraterij tegengaan. Diensten ontwikkeld door grote bedrijven als Google en Apple waar mensen foto’s, muziek en gegevens online kunnen opslaan, zijn wellicht effectiever in de strijd tegen piraterij dan regelgeving. Dat zei de coördinator van de Amerikaanse intellectuele eigendomsautoriteit vandaag tijdens de Wereld Copyright Top in Brussel.  Espinel meent dat als de bedrijven de diensten veilig kunnen maken, dit een positief effect kan hebben bij het terugdringen van piraterij omdat het meerwaarde heeft voor de consument. Lees hier meer.

De poster is gebaseerd op defameuze foto van Paul Huf uit 1967, van de toenmalige Ajax-voorhoede bestaande uit Johan Cruijff, Sjaak Swart, Piet Keizer en Klaas Nuninga. Dat beeld wordt wel vaker gekopieerd. Fotograaf Erwin Otten nam de foto vorig jaar als voorbeeld voor de poster van Eurovoetbal, met (drie in plaats van vier) jonge FC Groningen-talenten (Leandro Bacuna, Tim Matavz en Daley Blind, die destijds door FC Groningen gehuurd werd van Ajax). Pim Ras maakte in 2004 een soortgelijke foto van de Ajax-spelers John Heitinga, Nigel de Jong, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. Het Parool-fotograaf Jan van Breda maakte een Huf-remake met spelers van het 8e van AFC. En Fred van Diem fotografeerde een aantal speelsters van het Hogeschool van Amsterdam-vrouwenvoetbalteam zoals Cruijff cum suis voor de cover van het hogeschoolblad Havana. Afbeeldingen hier (via Merkwaardigheden).

Buma-directeur Van der Ree: "Beeldvorming in de media belachelijk"  De beeldvorming rond Buma/Stemra is belachelijk. Het is de taak van de organisatie om op te komen voor de rechten van auteurs en dus een downloadverbod te steunen. Dat vindt Hein van der Ree, algemeen directeur van collectief beheersorganisatie Buma/Stemra. Met dat downloadverbod moeten vooral tussenpersonen aangepakt worden, maar ook individuen die grootscheeps illegaal downloaden. Van der Ree blikt tevreden terug op zijn eerste Algemene Ledenvergadering. "Buma/Stemra moet een open organisatie zijn." Lees hier meer.

VN: three strikes is schending van mensenrechten. Internettoegang is een mensenrecht en mag nooit worden afgesloten vanwege auteursrechtschending of politieke onrust, vindt de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Als landen hun inwoners toegang tot internet of delen van het internet ontzeggen, overtreden ze daarmee internationale verdragen en afspraken, stelt speciaal rapporteur Frank La Rue van de Mensenrechtenraad vrijdag in een rapport (PDF). De Mensenrechtenraad van de VN heeft daarmee ingestemd. In landen als Egypte en Syrië hebben regeringen onlangs nog internettoegang in het hele land afgesloten. Dat is ontoelaatbaar, vindt de VN. Lees hier meer.