Downloadverbod, Unitair Octrooi & Douaneverordening

31-01-2012 Print this page

B9 10729. Kamerstukken Tweede Kamer. Antwoorden van minister Verhagen (EL&I), mede namens staatssecretaris Zijlstra (OCW), op vragen van de Tweede Kamer, over de agenda van de informele Raad voor Concurrentievermogen van 1-3 februari 2012.

Downloadverbod: In de recente EU mededeling over e-commerce kondigt de Commissie aan zich te bezinnen op efficiënte methoden om onrechtmatige informatie op internet te (laten) verwijderen. Zij wil dit jaar een effectbeoordeling uitvoeren om een aantal opties hiervoor te verkennen. De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie zal de ontwikkelingen dienaangaande in samenspraak met mij nauwlettend volgen. In verband met de ontwikkeling van de digitale markt is voorts aangekondigd dat de Europese Commissie voorstellen zal indienen voor een Europees systeem voor het licentiëren van auteursrechten, voor een kaderrichtlijn voor collectief beheer en voor een herziening van de richtlijn handhaving Intellectuele Eigendomsrechten. Deze worden voorzien in de loop van 2012. De discussie over de aanpak van downloaden van onrechtmatig verveelvoudigd of geopenbaard materiaal als zodanig zal in de EU naar verwachting plaats gaan vinden in het kader van de door de Commissie aangekondigde herziening van het thuiskopiestelsel in de EU. De Commissie bezint zich momenteel op de opties voor herziening van dit stelsel. Uw Kamer zal na het verschijnen van deze voorstellen geïnformeerd worden over de Nederlandse positie ten aanzien van deze voorstellen.

Unitair octrooi en octrooirechtspraak: Zoals bekend, is het niet gelukt om in de Raad voor Concurrentievermogen van 5 en 6 december overeenstemming te bereiken over het octrooipakket. Ondanks intensieve pogingen van het Poolse voorzitterschap is het ook nadien helaas niet gelukt daarover overeenstemming te bereiken. Belangrijkste punt van discussie is inderdaad nog de zetel van de centrale divisie van het octrooigerecht. Daarvoor hebben verschillende landen, waaronder Nederland, zich kandidaat gesteld. Nederland zet zich actief in voor deze kandidatuur en heeft een aantrekkelijk aanbod gedaan, maar de concurrentie van andere kandidaten is groot. Het is daarom niet goed mogelijk om een inschatting van de kansen van Nederland te maken. Nederland heeft aangedrongen en zal blijven aandringen op een spoedige afronding van het octrooidossier gezien het belang ervan voor versterking van het Europese groeivermogen. Zowel voor het Europese innovatievermogen als een sterkere interne markt is het octrooi een belangrijke prioriteit.

Douaneverordening: Nederland zet zich ten aanzien van de internationale handel in voor stroomlijning van procedures en verlaging van de administratieve lasten. Dat geldt dus ook ten aanzien van het voorstel voor een Verordening inzake de handhaving van intellectuele eigendomsrechten door de douane. Het voorstel heeft als doel het aanbrengen van verbeteringen en verduidelijkingen ten aanzien van de handhaving van intellectuele eigendomsrechten door de douane, waardoor de rechtszekerheid voor alle betrokken partijen vergroot wordt. De focus van deze verordening dient te liggen op de bestrijding van namaakgoederen en niet op de controle van legitieme handel. De besluitvorming in de Raad over dit voorstel is nog gaande, maar op het punt van de parallelhandel ziet het er naar uit dat een groot aantal lidstaten een wijziging op dit punt ten aanzien van de huidige douaneverordening onwenselijk vinden.

Het Europees Parlement, die zich ook over deze verordening zal uitspreken, is overigens nog verdeeld over het al dan niet opnemen van parallelhandel in het toepassingsgebied. Voor wat betreft financiële gevolgen voor het bedrijfsleven zijn deze alleen te verwachten waar het gaat om de voorgestelde vereenvoudiging van de procedure voor kleine zendingen. Omdat de huidige procedure in een deel van de mogelijke inbreuksituaties wordt vereenvoudigd zal dit naar verwachting weer voor lastenverlichting voor de betrokken bedrijven zorgen. De door de leden van de fractie van de VVD bedoelde ontwikkelingen zullen op de voet worden gevolgd in het belang van een goed ondernemingsklimaat. 

Lees alle vragen en antwoorden hier.