Duitse hooggerechtshof interpreteert Europese copyrightwetgeving in relatie tot zoekmachines

29-09-2017 Print this page
B915139

Techzine bericht: "Naar nu bekend is geworden heeft het Duitse hooggerechtshof de Europese wetgeving op gebied van copyright nader geïnterpreteerd. De belangrijkste conclusie is dat zoekmachines niet aansprakelijk zijn voor het schenden van copyright op afbeeldingen. Dit geldt ook wanneer zij afbeeldingen (zogenaamde thumbnails) van illegale content weergeven als zoekresultaat.

 

[...]

 

De Europese regelgeving op dit punt is eerder uitgelegd in de zaak GS Media vs. Sanoma Groep. GS Media is het moederbedrijf achter geenstijl.nl. Geenstijl.nl had zonder toestemming fotomateriaal voor een in Playboy te verschijnen naaktreportage van Britt Dekker gelinkt. Wanneer er specifiek gelinkt wordt naar bepaalde content en die link een commercieel doel heeft mag volgens het Hof verwacht worden dat de linkende partij het copyright onderzoekt. Geenstijl werd dan ook aansprakelijk geacht.

 

Voor zoekmachines ligt dat klaarblijkelijk anders. Het Hooggerechtshof is van oordeel dat wanneer er machinaal en willekeurig grote hoeveelheden Links worden verzameld er geen onderzoeksplicht op de zoekmachine rust. Die plicht rust bij de plaatser(s). De presentatievorm (thumbnail in plaats van tekst) doet daar niet aan af. Daarnaast is het algemeen belang van goed functionerende zoekmachines dermate groot dat de zoekmachines niet kunnen worden belemmerd door een dergelijke verantwoordelijkheid."

 

Lees het volledige artikel hier.

 

Zie ook: