Een fiscaal entrepot geen douane entrepot

21-09-2011 Print this page

B9 10154. Rechtbank ’s-Gravenhage, 21 september 2011, HA ZA 08-3969, Bacardi c.s. tegen Entys c.s. (met dank aan Niels Mulder, DLA Piper).

Merkenrecht. Parallelimport Bacardi Rum. Op grond van uit bewijsbeslag verkregen gegevens stelt Bacardi dat Entys op substantiële schaal Bacardi-producten met douanestatus T1 parallelimporteert en daarmee inbreuk maakt op de merkrechten van Bacardi. Door het verwijderen van de productcodes zou Entys daarnaast eveneens onrechtmatig handelen jegens Bacardi. De vorderingen in de hoofdzaak tegen Entys worden toegewezen. Merkinbreuk wordt aangenomen, nu opslag in een AGP (accijnsgoederenplaats) niet betekent dat de goederen niet in de EER in het verkeer zijn gebracht. Een fiscaal entrepot  is namelijk geen douane entrepot. Het enkele verwijderen van de dooscodes (geen flescodes)  is (zonder nadere onderbouwing) niet onrechtmatig. 1019h proceskosten €28.000,- .

4.8. Het hoofdpunt dat partijen verdeeld houdt is het volgende: Hebben niet communautaire merkgoederen die niet door of met toestemming van de merkhouder voor eerste verhandeling in de EER zijn bedoeld, die vervolgens door Entys fysiek in de EER worden gebracht aanvankelijk als T1 (niet communautaire) goederen en vervolgens onder een AGD (administratief geleidedocument) worden geleverd en opgeslagen in een AGP (accijnsgoederenplaats) bij Rotterdam (bij Mevi) om daarna te worden doorgeleverd naar een andere AGP elders in de EER (bijvoorbeeld Spanje, bij Aquilar) – of daarbuiten – te gelden als merkenrechtelijk in de EU “in de handel gebracht”, oftewel “ingevoerd”, hetgeen wil zeggen: “gebruikt in het economische verkeer”? Die vraag moet om de volgende redenen bevestigend worden beantwoord.

(…) 4.12 De fiscaal- of accijnsrechtelijke status en de vraag of al accijns is afgedragen staat – in weerwil van het andersluidende betoog van Entys c.s., dat wordt verworpen – los van de douanerechtelijke vraag of producten in het vrije verkeer zijn gebracht (en daarmee de merkenrechtelijke vraag of deze zijn ingevoerd of in de handel gebracht). Accijnsgoederen kunnen, na te zijn aangegeven voor het vrije verkeer, worden opgeslagen in een accijnsgoederenplaats (AGP). (…) Er kan een periode liggen tussen het belastbare feit “invoer” en het daadwerkelijk betalen van de betreffende accijns bij uitslag tot verbruik. In  die tussenliggende periode bevinden de accijnsgoederen zich dan onder een accijnsrechtelijke schorsingsregeling, zoals opslag in een AGP.

4.13 Een fiscale/accijnsrechtelijke schorsingsregeling moet zodoende niet verward worden met een douanerechtelijke schorsingsregeling als hiervoor uiteengezet (…) Entys (…) Stelling dat het Hof van Justitie in het Class arrest ook goederen onder geleide van een AGD heeft bedoeld (naast T1 goederen) moet worden verworpen. (…)

4.14. (…) ter comparitie kenschetste Bacardi een AGP naar het oordeel van de rechtbank met juistheid als een “fiscaal entrepot” geen “douane entrepot”. Ook bevat de betreffende door Bacardi overgelegde documentatie AGD’s voor partijen die bestemd zijn voor buiten de EER waarop staat aangegeven dat de betreffende handeling wordt gekwalificeerd als “uitvoer uit de Gemeenschap”, hetgeen duidelijk maakt dat deze zich in het vrije verkeer binnen de EER bevinden, omdat anders niet van uitvoer sprake is. Ook dit is door Entys c.s. onvoldoende gemotiveerd weersproken.

Lees het vonnis hier.