Erwin Angad-Gaur: reflecties in Sena Performers Magazine (2, 2018)

Print this page 12-06-2018
B915442

Erwin Angad-Gaur (secretaris/directeur van Ntb en VCTN, en voorzitter van de Sena sectie Uitvoerend Kunstenaars), Reflecties, "Praten, praten, praten", Sena Performers Magazine (2, 2018).

 

"Als voorzitter van de sectie Uitvoerende Kunstenaars van Sena, en na twintig jaar secretaris van de Ntb te zijn geweest, kan ik iedereen bevestigen: het werk van bestuurders bestaat uit stukken lezen, stukken schrijven, maar vooral uit praten. Praten on en off the record. Praten om zaken in beweging te krijgen, om vertrouwen op te bouwen, om misstanden aan de kaak te stellen, bij de media of bij instanties. Praten tot je een ons weegt, soms.

 

[...]

 

Doel is en blijft, met al dat praten, botweg en heel praktisch, het inkomen van de makers van cultuur te verbeteren. Daar waar nu vooral de mensen om hen heen het geld met bakken naar de bank transporteren. Het is een gevaar uiteraard van die situatie een karikatuur te maken. Niet elke producent of uitgever is een ‘uitbuiter’, of verdient zelfs buitengewoon goed. Maar cijfers liegen zelden – al kunnen ze makkelijk misleidend gepresenteerd worden. De omzet in de platenindustrie neemt alweer enkele jaren toe. Het inkomen van musici blijft achter. Dus het geld moet ergens blijven. En dat kan en moet eerlijker.

 

[...]

 

Wij hebben loyaal meegewerkt aan onderzoeken en rapporten, wij zijn bereid tot collectief onderhandelen met opdrachtgevers, met brancheorganisaties, met omroepen en instituten en uiteraard begrijpen ook wij dat we daarin nooit 100 procent van de wensenlijst gehonoreerd zullen krijgen. Maar het is nu vooral de overheid die aan zet is, door in subsidievoorwaarden de omroep tot eerlijke contracten te dwingen, door, naar voorbeeld van het Sena Performers Fonds, eerlijke gages te laten voorschrijven door het Fonds Podiumkunsten, door beleid en wetgeving te maken om onderhandeling niet alleen mogelijk te maken, maar af te dwingen. Wij praten graag mee. Maar praten alleen brengt geen brood op de plank."

 

Lees het artikel hier.