Erwin Angad-Gaur: Reflecties in Sena Performers Magazine (4, 2017)

12-12-2017 Print this page
B915212

Erwin Angad-Gaur (secretaris/directeur van Ntb en VCTN, en voorzitter van de Sena sectie Uitvoerend Kunstenaars), Reflecties, "Vertrouwen...", Sena Performers Magazine (4, 2017).

 

"Eind oktober stond het nieuwe kabinet op de treden rondom de koning. Het regeerakkoord verscheen enkele weken eerder, na lange onderhandelingen, onder het motto ‘Vertrouwen in de toekomst’. Maar hoeveel garanties voor die toekomst biedt het nieuwe kabinet de muziek en de cultuursector? Veel blijft nog onduidelijk.

 

[...]

 

Van heel veel visie getuigt het motto niet, misschien, als we eerlijk zijn, maar dat zal weinigen verbazen. Met een premier die visie al jaren terug tot olifant benoemde en vier partijen die maandenlang vergaderden om hun totaal verschillende uitgangspunten te verbinden in een oer-Hollands compromis. Stukje bij beetje. Want domweg uitruilen, het kwartetten van McKinsey en Wouter Bos, daar is zelfs Rutte van genezen. De voor cultuur relevante paragrafen lijken exemplarisch. D66 sleept geld voor kunst en cultuur binnen, maar veel geld gaat naar monumenten en erfgoed, de stokpaardjes van CDA en ChristenUnie. Ondertussen wordt de VVD bediend door het afbraakbeleid van Rutte I enigszins goed te praten: “De culturele sector is er, na een periode van flinke hervormingen, in geslaagd om nieuwe geldstromen, nieuw publiek en verrassende samenwerkingsvormen te vinden.” Over de problemen op de culturele arbeidsmarkt zwijgt het regeerakkoord.

 

[...]

 

In tegenstelling tot de verwachtingen, mede gewekt door de lange (in)formatieperiode, is het regeerakkoord verre van volledig en worden vele punten van beleid opengelaten. De ruimte voor ministers en staatssecretarissen om eigen beleid te creëren ligt daarmee open. Dat hoeft geen slechte zaak te zijn, maar het maakt het geven van een oordeel over hoe dit kabinet voor de cultuur- en de muziekwereld uit gaat pakken moeilijk. Er volgen geen nieuwe bezuinigingen en er komt 80 miljoen extra budget. Dat is beter dan de afgelopen jaren, maar geen reden om te juichen. Een belangrijke lakmoesproef zal de reactie van de nieuwe minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven (D66) op de pleidooien voor een actief kunstenaarsbeleid zijn. De noodzaak hiervan werd de afgelopen periode herhaaldelijk bevestigd door de Raad voor Cultuur, de SER en in de in november gepubliceerde ‘Arbeidsmarktagenda Cultuur’."

 

Lees het volledige artikel hier.