EU-Hof: Uitgevers hebben geen recht op wettelijk collectieve vergoedingen

29-09-2016 Print this page
B914642

Muziekwereld 3, 2016, p.16-17: "November 2015 wees het Europese Hof van Justitie vonnis in de ‘Reprobel-zaak’: een Belgische rechtszaak rond de vraag of uitgevers recht hebben op vergoedingen vanuit het reprorecht (vergoedingen voor kopiëren door bedrijven van artikelen uit kranten, boeken, etc). De uitspraak lijkt ook voor het (Nederlandse) Leenrecht en de Thuiskopievergoedingen belangrijke gevolgen te krijgen.

[...]

De VCTN is daarom van mening dat muziekuitgevers niet langer eenderde van de auteursvergoedingen Thuiskopie en Leenrecht mogen ontvangen (bij elkaar ging tot op heden jaarlijks een bedrag van ongeveer 1 miljoen euro, naar nu blijkt ten onrechte, via Stemra naar muziekuitgevers). Een standpunt dat de Ntb en VCTN vertegenwoordigers in diverse besturen de afgelopen en de komende maanden hebben uitgedragen en zullen uitdragen.

Ntb- en VCTN-secretaris Erwin Angad-Gaur (namens Ntb tevens bestuurslid van Stichting de Thuiskopie en Stichting Leenrecht): Laten we helder zijn, hoewel het misschien gek klinkt: Stemra is niet echt te verwijten dat er de afgelopen jaren ten onrechte miljoenen euro’s naar uitgevers gingen die naar componisten en tekstschrijvers hadden moeten gaan. Het auteursrecht is juridisch constant in beweging en is in zijn details ingewikkelder dan op het eerste gezicht wel eens lijkt. Internationaal, door heel Europa, is ten onrechte geld aan uitgevers betaald, omdat overal een (achteraf) verkeerde interpretatie aan de regels werd gegeven. De juiste interpretatie is die van de hoogste rechter en die heeft zich pas nu echt duidelijk uitgesproken. Wel is het zo dat, nu het Hof deze, strikt juridische en logische uitleg van de Richtlijnen heeft gegeven, er vanuit deze vergoedingen uiteraard geen geld meer naar muziekuitgevers mag gaan en auteurs het volle bedrag moeten krijgen waar zij recht op hebben. Wij vragen Stemra daaraan mee te werken en zijn repartitiereglementen aan te passen aan de uitspraak van het Hof.”

Lees het volledige artikel hier.