Geen informatieplicht m.b.t. inbeslaggenomen goederen

05-12-2011 Print this page

B9 10506. Vzr. Rechtbank Utrecht, 23 november 2011, LJN: BU6248, Eiser tegen DHL & de  Staat der Nederlanden.

Geschil m.b.t. douanebeslag op voor eiser i.c bestemde vermeend inbreukmakende tablets and laptops. Na enkele verwikkelingen stelt Microsoft dat de laptops kunnen worden vrijgegeven indien de daarop geïnstalleerde Microsoft software wordt verwijderd en laat Apple weten om proces-economische redenen niet verder op te treden. Op de zendingen rust nog wel het door de douane gelegde strafrechtelijke beslag. Eiser stelt nu dat vervoerder DHL hem niet (juist) heeft geïnformeerd en dat de douane hem gericht heeft gecontroleerd en uitsluitend de zendingen aan hem heeft tegengehouden en hem onvoldoende heeft geïnformeerd.

De voorzieningen rechter verklaart eiser niet-ontvankelijk in zijn vordering tot opheffing van de beslagen en wijst de overige vorderingen af. DHL heeft de stukken inmiddels overgelegd en op de vervoerder en douane rust o.g.v. het vervoersrecht respectievelijk de douanewetgeving geen informatieplicht jegens de geadresseerde van inbeslaggenomen goederen: “Uit hetgeen in het maatschappelijk verkeer betamelijk is kan onder omstandigheden mogelijk worden afgeleid dat de Douane en/of een vervoerder de geadresseerde moet(en) informeren over de status van een zending. In de onderhavige kwestie blijkt uit alle overgelegde stukken en ingenomen stellingen dat dit ook is gebeurd. (…) Tijdens deze contacten is eiser mogelijk niet altijd volledig (juist) geïnformeerd, maar dat enkele feit maakt nog niet dat DHL Express en/of de Douane onrechtmatig jegens [eiser] hebben gehandeld.”

Van een bezorgplicht van de vrijgegeven goederen is ook een sprake en opheffing strafrechtelijk beslag is niet mogelijk in kort geding. Van zeer uitzonderlijke of buitengewoon spoedeisende omstandigheden en het is daarom “onverenigbaar met het gesloten stelsel van rechtsmiddelen in strafzaken dat de voorzieningenrechter vooruitlopend op de behandeling door de raadkamer in strafzaken oordeelt over de rechtmatigheid van een beslag.”

Lees het vonnis hier.