Geen kennis van de werkelijke bedoelingen

23-03-2012 Print this page

B9 10979. Rechtbank ‘s-Gravenhage, 14 maart 2012, HA ZA 09-2118, Stichting de Thuiskopie tegen Dexxon  en Van Rijswijk c.s.

Auteursrecht. Thuiskopie-zaak. Thuiskopie stelt dat gedaagde op grote schaal fraude hebben gepleegd en vordert 25 miljoen euro. Thuiskopie stelt daarbij dat er sprake was van een criminele organisatie, welke strafrechtelijke term zich civielrechtelijk laat vertalen als een ‘groep’ met  groepsaansprakelijkheid (6:166 BW). Deze groep zou tezamen een ‘thuiskopieheffing-carrousel’  hebben opgezet en vervoersbedrijf Van Rijswijk wist of behoorde te weten dat zij deel uitmaakte van een groep. De vorderingen worden afgewezen:

4.12. Het door Thuiskopie overgelegde materiaal is onvoldoende om de betwisting zijdens van Van Rijswijk te ontzenuwen. Dit materiaal bestaat hoofdzakelijk uit het overgelegde strafdossier. Uit het dossier blijkt niet dat Van Rijswijk of werknemers van Van Rijswijk in het kader van het fiscaal-strafrechtelijk onderzoek zijn verhoord met betrekking tot ontduiking van thuiskopieheffing. Ook is Van Rijswijk niet gevraagd of zij bekend waren met het A-contract en de Vrijstellingsverlening tussen Dexxon en Thuiskopie of de strekking daarvan. Dat Van Rijswijk enige kennis had van de werkelijke bedoelingen van de Vaste Groep Handelaren, en van E en F (gedaagden 5 en 6), of van de hoedanigheid van de Belgische ‘plofvennootschappen’ blijkt niet uit het strafdossier.

4.13. Aldus is naar oordeel van de rechtbank onvoldoende onderbouwd dat voldaan is aan de voorwaarden voor het doen intreden van groepsaansprakelijkheid. Nu dit de grondslag is die Thuiskopie heeft gekozen om (ook) Van Rijswijk aansprakelijk te achten voor de door haar gederfde thuiskopieheffingen zullen haar vorderingen in conventie worden afgewezen.

Lees het vonnis hier.