Geen reële verwarring in veertien jaar coëxistentie

15-03-2012 Print this page

B9 10940. Vzr. Rechtbank Amsterdam, 8 maart 2012, KG ZA 12-134 SR/MV, NCD Holding B.V. & EasysignB.V. tegen Comhan Holland Holland B.V. (met dank aan Jerry Considine, Considine Merkenbureau).

Merkenrecht. Mogelijk complementaire waren, maar veertien jaar coëxistentie heeft geen reële verwarring opgeleverd: geen merkinbreuk. Eiseres Easysign maakt software voor de grafische industrie, waarmee onder meer het ontwerp voor signaalborden kan worden gemaakt. Eiseres NCD (enig aandeelhouder van Easysign) is houdster van het BX-merk EasySign.

Eiseressen maken bezwaar tegen het gebruik door gedaagde van het teken EasySigne voor ‘lichtbakken met plaatmaterialen’. De voorzieningenrechter oordeelt dat van merkinbreuk echter geen sprake is. De waren waarvoor merk en teken gebruikt worden zijn niet soortgelijk (software vs. aluminium profielen voor het maken van lichtbakken). Hoewel “verdedigd kan worden” dat de waren complementair zijn, “geldt echter dat eiseressen in het geheel niet aannemelijk hebben gemaakt dat sprake is van verwarringsgevaar.” Van een bekend merk is daarnaast geen sprake. De vorderingen worden derhalve afgewezen.

4.5. Weliswaar kan warden verdedigd dat de producten van partijen (hoewel niet soortgelijk) complementair zijn, maar dan geldt dat eiseressen in het geheel niet aannemelijk hebben gemaakt dat sprake is van verwarringsgevaar. Eiseressen gebruiken het merk EasySign sinds 1991 en Comhan Holland heeft voorshands aangetoond dat zij het teken sinds 1998 gebruikt. Dit betekent dat merk en teken veertien jaar naast elkaar worden gebruikt. Desondanks hebben eiseressen niet één voorbeeld kunnen noemen van een afnemer bij wie verwarring is ontstaan naar aanleiding van het identieke merk en teken over de herkomst van de
verschillende producten.

Lees het vonnis hier.