Geen verwarring tussen philharmonisch orkest en symfonieorkest

06-04-2012 Print this page

B9 11064. Vzr Rechtbank Amsterdam, 6 april 2012, LJN: BW1132, Stichting Nederlands Philharmonisch Orkest tegen Stichting Nederlands Symfonieorkest, voorheen Stichting Orkest van het Oosten (met dank aan Marc de Boer, Boekx).

Merkenrecht. Eiseres, het  Nederlands Philharmonisch Orkest is houdster van de Benelux woordmerken NedPho en Nederlands Philharmonisch Orkest en maakt bezwaar tegen het gebruik van de afkorting NedSo en Nederlands Symfonieorkest door gedaagde, het voormalige Orkest van het Oosten. Dat orkest wijzigde eind 2011 haar statutaire naam, maar opereerde in het buitenland al onder de naam Netherlands Symphony Orchestra.

De voorzieningenrechter oordeelt dat niet kan worden uitgesloten dat de schijnbaar beschrijvende merken van eiseres zijn ingeburgerd en wijst de inbreukvordering m.b.t. het gebruik van het teken NedSo toe. De inbreukvordering m.b.t. de volledige naam Nederlands Symfonieorkest wordt echter afgewezen. De dominerende bestanddelen Philharmonisch en Symfonieorkest stemmen te weinig overeen om verwarringsgevaar aannemelijk te maken. De handelsnaamrechtelijke vordering wordt op dezelfde gronden afgewezen.  En in 1996 gemaakte afspraak tussen partijen over het gebruik in het buiteland van de naam Netherlands Symphony Orchestra kan aan het oordeel van de voorzieningenrechter niet afdoen, omdat zonder nader onderzoek, waarvoor een kort geding zich niet leent, niet kan worden vastgesteld of de afspraak ook inhield dat gedaagde nooit de naam Nederlands Symfonie orkest zou gaan gebruiken.

De gedane toezegging van gedaagde om i.p.v. NedSo de afkorting NedSym te gebruiken en het gegeven dat de domeinnaam nedso.nl al niet meer in gebruik is, wil niet zeggen dat eiseres geen belang meer heeft bij een verbod: ”Daarmee is niet gezegd dat dat ook zo blijft.” De proceskosten worden derhalve gecompenseerd.

Lees het vonnis hier of hier (rechtspraak.nl).