Gemengde berichten (08/09)

08-09-2011 Print this page

B9 10103. BBIE gesloten op vrijdag 9 september. 2011 is voor het BBIE een bijzonder jaar. Wij vieren ons 40-jarig jubileum. Op 9 september 2011 viert het BBIE dit met het personeel. Dit betekent dat wij die dag de hele dag gesloten zijn. Onze online diensten zijn uiteraard gewoon voor u beschikbaar. Op maandag 12 september staan wij weer voor u klaar. Lees hier meer.

Douane treft 744 stuks namaak en € 29.000 aan in bagage. De Douane op Schiphol heeft op dinsdag 6 september een grote hoeveelheid namaak goederen en eurobiljetten aangetroffen in de bagage van een Ecuadoriaanse man. Tijdens een douanecontrole in de bagagekelder van luchthaven Schiphol heeft de Douane in een koffer van een man aankomend uit Ecuador, 744 stuks nagemaakte smartphones met toebehoren aangetroffen. De man zou later op de dag een vlucht nemen naar China. Lees hier meer. 

Fokke en Sukke pakken Samsung hard aan. Apple en Samsung strijden bij de rechter over patenten, auteursrecht op ontwerpen en naäperij. Daar weten de brutaalste eend en kanarie van Nederland wel raad mee. Met toestemming van de tekenaars geven we ook voor de lezers van MacFan een knipoog met een ruw randje bij het nieuws dat iedere Apple-volger vorige week van streek maakte. Lees hier meer.

Franse schrijver veroordeeld voor schending auteursrecht en privacy in roman. De Parijse arrondissementsrechtbank heeft gisteren de schrijver en tv-coryfee/journalist Patrick Poivre d’Arvor veroordeeld voor inbreuk op de privacy van zijn ex-vriendin, Agathe Borne. De schrijver en voormalig TF1-nieuwsanker verdedigde zich door te claimen dat er louter sprake van fictie, maar volgens de rechter was het met de toegepaste literaire procedés niet mogelijk de personages los te zien van de werkelijkheid, zodat het werk niet als fictie kon worden betiteld. De rechter legde de forse boete op van 33.000 euro voor inbreuk op de privacy én het auteursrecht van Borne. Herdrukken en pocketuitgaven van het boek zijn vanaf nu verboden. Lees hier meer.

Rob Bolland al eerder verwijderd uit kantoor Buma/Stemra. Conflict met uitgever Van Kooten volledig uit de hand gelopen.  Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra is verwikkeld in een venijnig moddergevecht met een van haar leden, de succesvolle songschrijver Rob Bolland. Bolland werd vorige week donderdag door de politie verwijderd uit het pand van Buma/Stemra in Hoofddorp. Dat blijkt niet voor het eerst. Op 20 juni werd de politie ook al ingeschakeld. Volgens Buma/Stemra heeft de songschrijver de afgelopen jaren de deur plat gelopen in Hoofddorp. Hij dreigde zich zelfs al eens aan een pilaar vast te ketenen. Lees hier meer.

Self-Plagiarism Unethical? The ethics of self-plagiarism is where the debate truly begins. Where some wonder why there is an issue at all with self-plagiarism, others call it a scourge. Likewise, some see self-plagiarism as a contradiction even as others develop tools to root it out. The problem is that, when an author, artist or other creator presents a new work, it’s generally expected to be all-new content, unless otherwise clearly stated. (…) This creates a situation where the audience of a piece is, to some degree, misled about it. But how much this harms the audience isn’t clear and varies wildly from situation to situation. (…) All of this, however, raises the question of what can or should be done about self-plagiarism? Lees hier meer.

Aanbesteden en IE. Gids Proportionaliteit. Het proportionaliteitsbeginsel houdt in dat de keuzes die een aanbestedende dienst maakt en de eisen en voorwaarden die zij stelt bij een aanbesteding, in redelijke verhouding dienen te staan tot de aard en omvang van de aan te besteden opdracht. (...) 3.9.1.2 Intellectuele eigendom. Conform de Auteurswet ligt het intellectuele eigendom bij de maker ervan. In veel sectoren is het intellectueel eigendom op een product het enige dat echt waarde heeft en/of cruciaal is voor de reguliere bedrijfsvoering van inschrijvers. Het is voor aanbestedende diensten vaak van belang te voorkomen dat ze bij voor hen gemaakte producten afhankelijk worden van een onderneming. Om die reden willen ze graag het intellectuele eigendom verkrijgen. Om dit probleem te voorkomen is niet per se het intellectueel eigendom nodig, maar volstaat veelal een uitgebreid gebruiksrecht. Als men uitgaat van dat laatste, wordt recht gedaan aan de positie van zowel de inschrijver als de aanbestedende dienst. Lees hier meer.

Symposium 'eCommerce for Copyright II'. Afgelopen maandag 5 september vond in Den Haag het Symposium ‘e-commerce for copyright II’ plaats, als vervolg op het eerder in 2008 georganiseerde gelijknamige symposium. De aanleiding voor dit tweede symposium is het onderzoek 'Feiten om te delen', van Considerati. ‘Feiten om te delen’ schetst een actueel beeld van de markt voor legaal en illegaal aangeboden creatieve producties. Het onderzoek analyseert met name consumentengedrag, de invloed van filesharing en downloaden uit illegale bron op de legale verkopen en de bredere economische en maatschappelijke gevolgen van digitale distributie van creatieve producties. Naast Bart Schermer spraken ook journalist Robert Levine, Menno Bangma van TNO en Paul Solleveld, voorzitter van de NVPI. Lees hier meer.

Lacoste boos om 'sponsoren' Breivik. Kledingmerk Lacoste, met het bekende groene krokodilletje op de borst, heeft de Noorse politie gevraagd Breivik voortaan niet meer in kleding van het Franse merk in het openbaar te laten verschijnen.  De massamoordenaar, die op 22 juli bij een dubbele aanslag 77 mensen van het leven beroofde, hult zich steevast in Lacoste-kleding als hij uit de cel komt: een 'marketingnachtmerrie', zo zegt Lacoste. De Noor heeft bovendien in zijn inetrnetdagboek laten weten dat het zijn favoriete merk is en dat zijn 'succes bij de vrouwen' grotendeels aan zijn kleding te danken is. Dat meldt de Noorse krant Dagbladet donderdag. Lees hier meer.

Russian Minister: YouTube and Google Should Be Shut Down For Copyright Infringement. A recently leaked confidential diplomatic cable has revealed that not only is the United States government unhappy with the level of intellectual property rights enforcement carried out by Russia, but also that the reverse is true. Russia’s Deputy Minister of Economic Development said that not only do U.S. sites continue to offer pirated Russian movies, but that YouTube and Google should be shut down for not respecting local laws. Lees hier meer.

Termination rights. The Music Industry Copyright Battle: A rash of recent news articles (like here and here) have noted that in a little over a year, an obscure provision of U.S. copyright law takes effect – one which allows songwriters and musicians to exercise their “termination rights” and take back from the record labels many thousands of songs they licensed 35 years ago. Why would Congress create a system where, 35 years after making a record that no one knew for sure would be a hit, musicians could take back control—and profits—over the best-selling songs? Lees hier meer.

Joost Becker (Dirkzwager): Autoreclames onder de loep: misleidend of niet? Recentelijk heeft de Reclame Code Commissie (RCC) zich over maar liefst 7 klachten betreffende autoreclames moeten uitlaten. Het merendeel van de reclames werd misleidend, want in strijd met de Nederlandse Reclame Code (NRC) geacht. Er volgde voor Kia, Peugeot, Jeep, BMW en Opel reclames aanbevelingen om niet meer op dergelijke wijze te adverteren. Renault en Fiat reclames ontsprongen de dans. Hieronder volgt een overzicht van de uitspraken. Lees hier meer.

Visit the EPO in The Hague on 18 September - part of The Hague International Day 2011. Lees hier meer.

Seminar 'Merkenrechters over Merkenrecht'. MARQUES, de Europese vereniging van merkhouders, nodigt u van harte uit voor een ontmoeting met de Nederlandse rechters die regelmatig uitspraak doen in merkenzaken. De rechters zullen spreken over de belangrijkste materiële en procedurele aspecten van gemeenschaps- en nationale merken. Er bestaat de gelegenheid om vragen te stellen. De kosten voor deelname bedragen 300 euro. De voertaal van het seminar is Nederlands. Lees hier meer.

Pro Shots stuurt waarschuwingen. dinsdag 6 september 2011 | Sportfotopersbureau Pro Shots inventariseert op dit moment verdachte websites, sites waarvan het vermoeden bestaat dat er foto’s uit het portfolio worden gekopieerd zonder vergoeding. De eerste partijen zijn al aangeschreven. Inmiddels test samenwerkingspartner ANP software om ‘verdachte foto’s’ op te sporen. Pro Shots verwacht de uiteindelijke keuze van ANP te volgen. Lees hier meer.

Nederlanders zijn best bereid om te betalen voor mediagebruik. Mits dit onderdeel uitmaakt van het standaard internet/tv/telefoon-abonnement en niet leidt tot hogere kosten. Een vijfde van de Nederlanders is geïnteresseerd in een totaal abonnement voor hun mediagebruik. Bij jongeren is dit zelfs een derde. Dit blijkt uit onderzoek dat Multiscope uitvoerde onder duizend leden van haar consumentenpanel. Naast internet, televisie en/of vaste telefonie zou zo’n abonnement ook toegang moeten geven tot legaal muziek, films, games en dagelijks nieuws. Lees hier meer.

Uitvinder ebooks overleden. De uitvinder van het elektronische boek, Michael Hart, is afgelopen dinsdag overleden. Hart lanceerde al in 1971 Project Gutenberg, een digitale bibliotheek voor boeken waarop het auteursrecht is verlopen. Hiermee was hij de eerste persoon die complete boeken digitaal beschikbaar maakte. Lees hier meer.

Koninklijke Bieb houdt contract met Google geheim. De Koninklijke Bibliotheek houdt het contract met Google voor het digitaliseren van 160.000 oude boeken geheim. Het contract tussen beide partijen is alleen toegankelijk via een WOB-procedure. De Koninklijke Bibliotheek (KB) ging vorig jaar met Google in zee voor het digitaliseren van 160.000 boeken. Het gaat om klassieke werken afkomstig uit de periode 1700-1870, waarvan het auteursrecht is verstreken. De boeken worden nu ingescand en het eerste deel staat begin volgend jaar online. Welke voorwaarden Google stelt aan het inscannen van de boeken blijft onduidelijk. Lees hier meer.