Gemengde berichten (11-11)

11-11-2011 Print this page

B9 10405. PvdA wil dat thuiskopieheffing blijft. De PvdA in het Europees Parlement pleit voor handhaving van de Nederlandse heffing op blanco cd's en dvd's die kunnen worden gebruikt voor het thuiskopiëren van bijvoorbeeld muziek of een film. De sociaaldemocraten zien de bijdrage als een wettelijk beschermd deel van het inkomen van de auteur of artiest.  PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt vindt dat je eerst een alternatieve inkomensgarantie moet bieden voordat je de kopievergoeding voor privégebruik afschaft. Nederland mag zijn auteurs en artiesten niet in de kou laten staan. Lees hier meer.

Russian WTO Accession Will Bring Powerhouse Under TRIPS Immediately. The World Trade Organization today announced that Russia and the WTO working party for its accession have come to agreement. The Russian Federation began negotiating to join the World Trade Organization before the WTO’s landmark agreement on intellectual property rights entered into force. Now, Russia will become party to the agreement upon joining the WTO. Lees hier meer.

Communication on new Nice classification. OHIM will apply the 10th edition of the Nice Classification as from 1 January 2012, according to a Communication of the President. Lees hier meer. 

Burger mag beeld overvaller op internet zetten. Nederlanders kunnen zonder risico op vervolging of beboeting beelden van overvallers en andere criminelen op internet zetten. De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie van de PVV daarover aangenomen.De PVV stelt als voorwaarde dat degene die de beelden op internet zet ook aangifte doet bij de politie en daarbij het materiaal aanbiedt. Zo wordt misbruik volgens de partij uitgesloten. Lees hier meer.

Sabam factureert internetproviders voor elke abonnee. Auteursrechten-organisatie Sabam eist van Belgische internetaanbieders een vergoeding van 3,4 procent per abonnement. De isp's en de minister voor Ondernemen hebben het sturen van facturen door Sabam scherp veroordeeld. Sabam stuurt de facturen aan internetaanbieders omdat ze de mogelijkheid bieden om auteursrechtelijk beschermde werken te downloaden en uit te wisselen. Lees hier meer.

Waarom het hele patent systeem niet meer werkt. In een interview met The Chronicle stelt Tim Porter, Google's patent adviseur, dat het hele patent systeem niet meer werkt. "Veel te lang is er door patent bureau's bescherming verleent aan een brede reeks van vage en onoriginele ideeën die 'vermomd' waren als uitvindingen. Onvermijdelijk leidde dit tot de juridische drama's die zich nu ontvouwen." Lees hier meer.

Blote Britt gaat GeenStijl aanklaguh. (…) Volgens raadsman Christiaan Alberdingk Thijm van SOLV heeft GeenStijl met opzet gelinkt naar de blote voorbips van Britt Dekker alsook die van Amanda Krabbé. Om bandbreedte te sparen. Hierdoor zijn Sanoma/Playboy een triljoentriljard euro misgelopen en zijn voornoemde dames in hun goede naam en portret aangetast. (…) GeenStijl doet helemaal niets dat verboden is. Linken (ook naar onrechtmatige cuntent) is niet verboden in Nederland. Daar is zeer recent nog een haarscherpe uitspraak over geweest. Zoals Alberdingk Thijm als gerenommeerde internetadvocaat zelf ook wel weet staat er niks illegaals op onze servers. Lees hier meer.

Moet artikel 2 lid Aw niet gewoon worden afgeschaft? Gisteren kreeg ik een telefoontje van een curator van een groot softwarehuis dat in staat van faillissement was geraakt. Deze curator trof in de boedel weinig materiele activa, maar natuurlijk wel auteursrechten op de door het softwarehuis ontwikkelde programmatuur. Haar oog was echter gevallen op artikel 21 Fw waarin onder meer is bepaald dat auteursrechten in de gevallen waarin het niet vatbaar is voor beslag (artikel 2 lid 3 Aw) buiten het faillissement blijven. Wat betekende deze bepaling nu voor de boedel en de schuldeisers? Kon ze de auteursrechten nu wel verkopen of niet? (Maas). Lees hier meer.

De geschiedenis van Digital Rights Management. Op opensource.com vond ik (via) een mooi overzicht van gefaalde DRM systemen, van Realnetworks/Rhapsody tot Apple, Microsoft PlaysForSure en Nokia. Aanleiding was de aankondiging van Rhapsody dat iedereen voor 7 november zijn DRM-beveiligde muziek moet omzetten naar een ander formaat, omdat anders ze niet meer af te spelen zijn op die datum. Het artikel laat de geschiedenis van DRM beginnen in 1998, toen de Digital Millennium Copyright Act werd aangenomen en het omzeilen of kraken van DRM verboden werd. Het idee van DRM is eigenlijk nog ouder dan dat, en niet alleen omdat de DMCA afkomstig is uit het WIPO Auteursrechtenverdrag uit 1996. Lees hier meer.

Illusionist fined for copyright infringement after Dutch court hears how trick really works. A magician has been fined €12,205 ($16,725) by a Dutch court for putting a rival’s trick up his sleeve and trying to pass it off as his own. Hans Klok was sued for copyright infringement over a routine in which he fights with a stubborn butler, first apparently reaching through his body to grab a glass of water off a tray, then smacking off his head momentarily. Lees hier meer.

Pöppelmann vecht op Horti Fair tegen Chinees plagiaat van plantenpotten.Pottenleverancier Pöppelmann heeft een rechtszaak aangespannen tegen productpiraterij door het Chinese bedrijf Jiangxi Kangfei Plastics. De TEKU potten van Pöppelmann waren door de Chinezen zo exact nagemaakt dat ook de artikelnummers waren overgenomen. Tijdens de vakbeurs Horti Fair werden op de stand van het Chinese bedrijf verschillende kopiën in beslag genomen van diepgetrokken potten en containers. Lees hier meer.

Douane onderschept partij namaak stickers en horloge. De Douane op Schiphol heeft vorige week een partij namaak stickers en horloges aangetroffen. De voorwerpen zaten in de bagage van een reiziger die vanuit China naar Schiphol reisde. Bij de controle van de bagage van de reiziger, ontdekte een douanemedewerker ongeveer 2400 stuks namaak stickers en een aantal namaak horloges. De goederen zijn in beslag genomen en tegen de reiziger is een proces-verbaal opgemaakt. Lees hier meer.

Commissariaat: ‘Bundelen’ e-boek en p-boek toegestaan. Het ‘combineren’ van een e-boek en een papieren boek is legaal, heeft het Commissariaat voor de Media geoordeeld. Zolang het geldelijk voordeel dat de uitgever geeft voor iedereen toegankelijk is en je er geen boek voor hoeft te kopen. Lees hier meer.