Gemengde berichten (15/09)

15-09-2011 Print this page

B9 10132. Rob Bolland en Willem van Kooten treffen schikking. Rob en Willem stonden woensdag tegenover elkaar in de rechtbank om hun ruzie over de royalties van liedjes als Rock Me Amadeus, Jeanny en In The Army Now uit te vechten. De twee mannen hebben woensdag dan toch een schikking getroffen. Rob kan de rechten van zijn liedjes krijgen als hij bereid is 210.000 euro te betalen. Eerder werd beslag gelegd op 1,2 miljoen euro van Rob. Dat beslag is opgeheven. Lees hier meer.

Nice. 10e editie Classificatie van Nice online beschikbaar (van kracht per 1 januari 2012). Lees hier meer.



Roland Kahn (CoolCat) moet lingerieoorlog sussen. “Heilbron zegt zich ondertussen geen zorgen te maken over de beslaglegging.(…) De uitspraak tegen Sapph is namelijk een uitspraak tegen Underlines. Die vennootschap was eigendom van het merk Sapph toen Dekkers de zaak startte. "Maar hierin ben ik geen aandeelhouder en ook geen bestuurder." Dat is oprichter/aandeelhouder Cor van Schoonhoven.  Heilbron: "Het zou logisch zijn dat bij hem verhaald zou worden. Volgens Van Zon heeft Van Schoonhoven hem na de uitspraak van 25 mei benaderd om "de zaak op te lossen." Van Schoonhoven kreeg echter enkele weken later een hartaanval en raakte in een tijdelijk coma. "We hebben toen om ethische redenen besloten om de schade niet op hem te verhalen”, zegt Van Zon. “We zijn verder gaan kijken op wie we het konden verhalen." Lees hier meer.

University of North Carolina stops file-sharing before it starts.  The University of North Carolina has a special message for students who want to access the dorm’s Internet network: “Unc-Chapel Hill Is Blocking File-Sharing Throughout Student Housing.” That’s at the top of a Web page which pops up on laptops that have file-sharing programs, when they connect to the university’s network. Students aren’t allowed to access the Internet until they’ve uninstalled the offending software or request an exception that the university is calling a “hall pass.” Lees hier meer.

Stichting Brein richt momenteel haar pijlen op bedrijven die online betalingen verzorgen voor “piratensites”. De belangengroep die zich richt op het bestrijden van piraterij probeert via het betalingsverkeer de gegevens van eigenaren van internetplatforms te achterhalen. Ook zou men via de betalingsdienstverlener de doorgifte van betalingen aan websites die zich bezig houden met het verspreiden van illegaal gekopieerd werk willen blokkeren. Deze week lichtte Tim Kuik, de directeur van Brein, de actie toe in een interview met Future of Copyright. Lees hier meer.

Na Fucking Hell nu ook Ficken. A German company has won its court battle to register the F-word as a trademark. The brand name of its "Ficken" schnapps will now enjoy legal protection. The term may be in poor taste, but it may soon be used to market spirits and other drinks. Shoppers in Germany might feel a little embarrassed about asking for "Ficken" schnapps by name -- after all, the drink is named after the German word for "fuck." But the manufacturer can take solace in the fact that the brand name is now legally protected. On Tuesday, Germany's Federal Patent Court ruled that the word "ficken" can be registered as a trademark. Lees hier meer.

Dienst Voor De Intellectuele Eigendom (België): Jaarverslag 2010. Op Belgisch niveau kan 2010 worden samengevat aan de hand van enkele markante feiten en cijfers: 1- twee grondige hervormingen op het vlak van octrooirecht en kwekersrecht werden door het parlement gestemd. Ze hebben tot doel de wet op de uitvindingsoctrooien en de wet op de kweekproducten te moderniseren en actueel te maken; 2- de DIE ontving 769 Belgische octrooiaanvragen, tegen 817 in 2009 en 709 in 2008; 3-  in 2010 waren zowat 4.285 Belgische octrooien en 89.495 Europese octrooien van kracht. Lees hier meer.

Universiteiten schenden miljoenen auteursrechten. Duizenden auteurs klagen universiteiten aan voor het schenden van auteursrechten en het verkopen van ingescande 'verweesde' boeken. The Authors Guild, een groep van 8.000 auteurs, heeft samen met hun evenknieën in Australie, Quebec en Groot-Brittannie een tweetal rechtszaken ingediend tegen partners van het Google Book Project. Het gaat om vijf universiteiten en de instantie die digitale boeken archiveert en distribueert, genaamd Hathitrust. Lees hier meer.

Uitgever achter online magazine Froot.nl schendt auteursrechten. Wayne Parker Kent schendt in enkele gevallen auteursrechten met de vier titels die het beheert. De websites van de uitgever tonen posts met weinig tekst en veel beeld, waarvan de rechten van de foto meestal niet zijn overgenomen. Meerdere keren wordt niet naar een bron verwezen. In het geval dit wel gebeurt, is het een enkele keer niet naar de originele bron. De foto’s die op de eigen server worden geplaatst, daarvan heeft de uitgever de rechten niet, zo geeft mede-oprichter Slaven Mandic toe. “We proberen wel de originele bron te vermelden. De redactie let daar in principe op.” Lees hier meer.

EPO: Nominate an inventor for the European Inventor Award 2012
The nomination period for the seventh edition of the European Inventor Award is now open.  Submission deadline: 6 October 2011. Lees hier meer.

Buma/Stemra op zoek naar een onafhankelijke voorzitter. Rechtenorganisatie zet stap richting 'integer bestuur'. Buma/Stemra gaat op zoek naar een onafhankelijke voorzitter. Dat laat de rechtenorganisatie vandaag weten middels een persbericht. Op 23 mei diende de Nederlandse toonkunstenaarsbond (Ntb) tijdens de algemene ledenvergadering moties in om het bestuur te herstructureren. In het eerste kwartaal van 2012 zal Buma/Stemra met een concreet voorstel komen met hoofdlijnen voor een nieuwe bestuursstructuur. Lees hier meer.