Gemengde berichten (15/11)

15-11-2011 Print this page

B9 10416. Regisseurs boos over 'verstrippen' films. Veel Nederlandse regisseurs en producenten verzetten zich tegen het gebruik van hun titels in een boek waarin striptekenaars de belangrijkste Nederlandse films uit de geschiedenis eren. De 50 tekenaars vatten ieder één van de films op één pagina in stripvorm samen. Regisseur Alex van Warmerdam (Abel) sloot zich maandag aan bij collega Dick Maas (Flodder) die eerder al liet weten boos te zijn dat hij niet in het plan was gekend. Producent Rob Houwer, van wie films als Soldaat van Oranje, Turks Fruit en De Vierde Man voor het boek zijn geselecteerd, stelt ''van zijn stoel te zijn gevallen’’ Lees hier meer.

Weer twee ontvoerders naar rechter om Heineken-film. Heinekenontvoerders Jan Boellaard en Frans Meijer stappen naar de rechter om de film De Heineken Ontvoering. Dat heeft hun advocaat Bart van Tuinen vrijdag laten weten. Boellaard en Meijer hebben het kort geding tegen producent IDTV Film niet aangespannen om een verbod op de film te bewerkstelligen. Wel willen zij duidelijkheid over wat werkelijkheid en wat fictie is in de film, zegt Van Tuinen. De raadsman wil verder niet ingaan op de zaak. Lees hier meer.

Nieuwe hofzaken. Het overzicht hieronder bevat korte samenvattingen (fiches) van alle bij het EU-Hof van Justitie aangebrachte prejudiciële zaken, inclusief de verwijzingsuitspraak, en alle tegen Nederland ingestelde directe beroepen sinds 2002. Door middel van de zoekmachine kunt u het jaar selecteren. In het tekstvak boven het jaartal kunt u de samenvattingen op trefwoord doorzoeken. Lees hier meer.

Dracula vs. Nosferatu: A True Copyright Horror Story. Though the slip up that caused Night of the Living Dead to lapse into the public domain is most likely the best-known case of copyright affecting horror movies, it is far from the only nor is it the first. The truth is that copyright has been creating havoc with horror movies for as long as there have been horror films, all the way back to at least 1922, when the estate of Bram Stoker, the author of the original Dracula novel, took an upstart video company that made an unlicensed adaptation of the book. Lees hier meer.

Zijn er nog recente ontwikkelingen bij Honingtomaten? "Ja die zijn er zeker. We zijn de laatste weken diverse keren AGF-specialisten tegengekomen die nep-Honingtomaten verkopen. Zij misbruiken dus de via het merkenrecht beschermde merknaam Honingtomaten om tomaten van een ander merk te verkopen. (…) Enerzijds is het misbruik van ons merk natuurlijk een compliment voor onze inspanningen. Blijkbaar heeft het meerwaarde. Maar tegelijk wordt de consument gewoon bedonderd. Deze krijgt het verhaal, de naam en betaalt vaak ook nog eens de prijs voor Honingtomaten, maar uiteindelijk krijgt men een tomaatje dat niet de ervaring geeft die men hoort te krijgen. Lees hier meer.

Opta: kabel blijft potdicht. Opta wil de kabel gesloten houden, maar houdt de straatkasten van KPN wel open voor concurrenten. "Onbegrijpelijk dat Opta zich zo'n moe gestreden club toont", zegt PvdA-woordvoerder Martijn van Dam.  Opta maakte gisteren bekend dat het twee voorstellen voor regulering voor de periode 2012-2014 voor goedkeuring naar de Europese Commissie heeft gestuurd. Het gaat om de Marktanalyse ontbundelde toegang en het Concept oordeel. "Ze hangen nauw samen, want beide betreffen toegang tot infrastructuur. De Europese Commissie heeft nu vier weken de tijd om een oordeel te geven", aldus de woordvoerster van de Opta. Lees hier meer.

Bulldog/Red Bull: Toch zet deze geopperde benadering van Verkade ook de deur open, athans dogmatisch gezien, voor gevallen als bedoeld in artikel 6 lid 1 sub b van de Merkenrichtlijn. Indien een merk al sinds jaar en dag voor bepaalde waren - bijvoorbeeld de stier van Osborne voor sherry -  wordt gebruikt zou kunnen worden betoogd dat Osborne op grond van het genoemde artikel 6 lid 1 sub b die stier ook mag gebruiken voor aanverwante waren mits dat past binen de historie van het label. Betoogd zou immers kunnen worden dat Osborne de mogelijkheid hebben om op consistente wijze de herkomst van haar producten aan te duiden. Lees hier meer (Maas).

Nizza-Klassifikation: Änderungen im Detail. Die 10. Ausgabe der Klassifikation von Nizza enthält gegenüber der Vorausgabe im Wesentlichen folgende Änderungen. Lees hier meer.

Geenstijl.nl: Tom & de Brabantse copyrightklucht. (…) Dat Flecto positief opvalt, blijkt uit het feit dat het Brabants Dagblad in 2004 een lovend artikel over directeur Gwen Engelen schrijft. Trots plaatst Gwen dit artikel (pdf) vervolgens op de website van Flecto. De jaren verstrijken. Er wordt qua behavior nog veel performed bij Flecto en ineens is het 2011. Op de mat valt een boze advocatenbrief van uitgeverij Wegener. Of Flecto even wil dokken wegens grove schending van de copyrights van het Brabants Dagblad. De rekening betreft 205 euro. Om van het gezeik af te zijn betaalt Gwen het bedrag. (…) En dat terwijl uit jurisprudentie blijkt dat het doorplaatsen van artikelen gewoon is toegestaan. Lees hier meer.

Ontsnappen providers nog langer aan auteursrecht? SABAM gaat aan de Belgische internet access providers (AP’s) vragen om een tariefplan te onderschrijven voor de beschermde werken die ze via hun netwerken op internet beschikbaar stellen. Komt een einde aan de praktijk waarbij providers van breedbandinternet gebruikers toegang verschaffen tot muziek en beelden die auteursrechtelijk beschermd zijn zonder daarvoor de auteurs te vergoeden? Lees hier meer.

Providers: blokkeren torrentsite is gevaarlijk. Het blokkeren van de torrentsite The Pirate Bay is censuur, brengt gevaren met zich mee en is niet effectief. Dat zeiden Ziggo en Xs4all vrijdag tegen de rechtbank in Den Haag. Stichting Brein eist van de twee isp's dat ze de site blokkeren.  Advocaat John Allen, die Ziggo verdedigde, waarschuwde dat "het hele netwerk plat kan komen te liggen" door bijvoorbeeld het opnieuw opstarten van services als een dns- of ip-blokkade is doorgevoerd. Ziggo stond vrijdag bij een bodemprocedure in Den Haag, waar Tweakers.net aanwezig was, tegenover auteursrechtenorganisatie Brein. Lees hier meer.

Nieuwsharkerij. ‘Wie onlangs klikte op een bericht van Dichtbij.nl kreeg het volgende waarschuwingsbericht te lezen: “Op dichtbij.nl, een onderdeel van De Telegraaf, worden structureel onze berichten grotendeels overgenomen. Ondanks dat de bron wordt vermeld en een link wordt geplaatst, vinden wij deze werkwijze journalistiek en moreel verwerpelijk. Voor ons voelt het als diefstal; wij doen al het werk, zij verdienen er – via de advertenties – het geld mee.” Ondertekend door Weespernieuws.nl. Lees hier meer.

Een gezamenlijke brief aan Malmberg. De NVJ, BNO, FotografenFederatie, Freelancers Associatie (FLA), Vereniging voor Educatieve Auteurs (VvEA) en Vereniging voor Letterkundigen (VvL) adviseren hun leden om de aangepaste inkoopvoorwaarden van Malmberg niet zonder meer te accepteren. De partijen laten dit weten in een gezamenlijke brief aan Malmberg, die mede is ondertekend door Platform Makers, Pictoright en LIRA. Vorige week werd bekend dat Malmberg artikel 4.5 schrapt uit haar voorwaarden. In dit artikel stond dat (auteursrecht)vergoedingen geïnd door collectieve beheersorganisaties, zullen worden verdisconteerd met de freelancer. Maar dit is niet genoeg. Lees hier meer.

Bye Bye Ouderwetse Uitgever.  (…) Het "modelcontract voor oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk" kan met mee met de vuilnisman, zo betoogde ik vorige week uitvoerig aan de hand van cijfers. Uitgever Joost Nijsen sloeg daarop terug met een humorvol en vilein artikel op de website van Uitgeverij Podium waarin hij mij even stevig de oren waste. Althans, die teneur had het artikel dat hij de titel "Exit Smit" gaf. Ik had als "polygame auteur" tal van "feitelijke blunders" begaan en had daarmee aangetoond niets van het uitgeversvak te begrijpen. Dat moge zo zijn, maar Marij Bertram, een van de oprichters van uitgeverij Bertram & De Leeuw (B&L) en iemand die dat vak wel begrijpt, kreeg ook een schrobbering. (…) Of reageerde Nijsen zo geïrriteerd omdat hij diep in zijn hart goed beseft dat Marij Bertram gelijk heeft en het aloude zakelijke model van de literaire uitgever geen toekomst meer heeft? Lees hier meer.

The Private and Social Costs of Patent Trolls. Using stock market event studies around patent lawsuit filings, we find that NPE lawsuits, firms that license patents without producing goods,  are associated with half a trillion dollars of lost wealth to defendants from 1990 through 2010, mostly from technology companies. Moreover, very little of this loss represents a transfer to small inventors. Instead, it implies reduced innovation incentives. Lees hier meer.