Gemengde berichten (3 februari)

03-02-2012 Print this page

B9 10748. Europees Parlement: de instelling van eenheidsoctrooibescherming. Verslag commissie juridische zaken over het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot het aangaan van nauwere samenwerking op het gebied van de instelling van eenheidsoctrooibescherming. Rapporteur: Bernhard Rapkay. Lees hier meer.

Driekwart Nederlandse e-books gekraakt op net. Het illegaal downloaden van e-books is al sinds de Nederlandse introductie van de e-reader in de zomer van 2009 een bron van zorg bij uitgevers. Uit recent onderzoek blijkt die zorg gegrond.  Zevenduizend gekraakte Nederlandse e-books zijn moeiteloos op internet te vinden. Dat is ongeveer driekwart van het legale aanbod. Dat concludeert journalist Jeroen van Bergeijk in een radiodocumentaire die zondag door de VPRO wordt uitgezonden. Hij vond op verschillende zogeheten torrentsites bestanden met Nederlandse e-books. Lees hier meer.

De PvdA in het Europees Parlement zal tegen het Anti-Counterfeiting Trade Agreement stemmen. Het handelsverdrag dat namaakartikelen en ook online-piraterij moet bestrijden, zou de rechten en de privacy van burgers schenden. Europarlementariër Emine Bozkurt zegt tijdens een informatiebijeenkomst afgelopen week te horen hebben gekregen dat ISP's toch als politieagent moeten fungeren om downloaden en uploaden van illegale content te monitoren en tegen te gaan. Lees hier meer.


Lees hier meer.


Eén Europees octrooi stimulans voor Europese economie.  'Er moet zo snel mogelijk een akkoord komen over één gemeenschappelijk Europees octrooi en één octrooigerecht. Dit komt de Europese economie ten goede.' Dat zei minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) 30 januari 2012 bij een bezoek aan het Europees octrooibureau in Rijswijk. Lees hier meer.

Adwords/Tempur: de stand van zaken. Tempur voert regelmatig rechtszaken tegen concurrenten die de aanduiding ‘Tempur’ gebruiken in hun reclamecampagnes. Wanneer een concurrent het adword ‘Tempur’ koopt bij Google verschijnen advertenties en banners van die concurrent boven en naast de gewone zoekresultaten als bij Google wordt gezocht op de zoekterm ‘Tempur’. Mag dat? Welke omstandigheden spelen daarbij een rol? Lees hier meer.

Apple wil alsnog Nederlands verbod op Galaxy-telefoons. Apple wil in Nederland alsnog een verbod op de Galaxy S, S II en Ace. Samsung wist een eerder verbod te omzeilen met een software-update. Dat laat Samsung desgevraagd aan NU.nl weten, het gerechtshof in Den Haag bevestigt dat er een beroep loopt in deze zaak. Lees hier meer.

SENA zoekt deze performers. Wij zijn dringend op zoek naar de gegevens van deze Performers in verband met uitbetaling van vergoedingen. Het repertoire van onderstaande Performers is volgens de gegevens van Sena gedraaid op radio en/of televisie. Er staat een vergoeding gereserveerd voor deze personen maar helaas zijn de contact- en persoonsgegevens niet bekend bij Sena. Wij zijn daarom naar hen op zoek! Herkent u namen of bent u zelf een van de gezochte Performers? Lees hier meer.




Thuiskopie ‘gedwongen tot tijdelijke opschorting uitkeringen’.
Stichting de Thuiskopie heeft de laatste twee kwartalen geen geld overgemaakt naar verdeelorganisaties. Het geld wordt opgespaard in verband met een rechtszaak. Dit is besloten in overleg met de organisaties en met instemming van het College van Toezicht Auteursrechten. Dat meldt manager legal affairs Jochem Donker. Lees hier meer.

EU-parlement tegen valse claims op voedsel. Teksten als '20 procent minder vet' mogen niet op verpakkingen van voedsel staan. De milieucommissie van het Europees Parlement heeft dinsdag een versoepeling van de regels afgewezen. Volgens de Europarlementariërs zijn de teksten misleidend. Lees hier meer.

Wetenschappers in opstand tegen wetenschappelijke uitgever Elsevier. Inmiddels 2.001 wetenschappers hebben in een paar dagen tijd de online petitie getekend waarin zij aangeven niet langer bij wetenschappelijke uitgeverij Elsevier te willen publiceren, geen werk meer van collega’s te willen beoordelen, of hun werk te redigeren. (…) De kritiek op Elsevier is er al jaren. De wetenschappers krijgen vaak niet betaald voor hun werk, het copyright ligt meestal bij de uitgever en niet bij de auteur na publicatie en de ontsluiting is beperkt tot degenen die ervoor kunnen betalen. Daarom zijn veel wetenschappers voorstander van open access. Lees hier meer.

Belgen mogen downloaden uit illegale bron. Nederland is niet het enige land waar downloaden uit illegale bron is toegestaan. In het felle debat in politiek en samenleving over een mogelijk 'downloadverbod' wordt vaak aangehaald dat de positie van Nederland uniek is, omdat wij het enige land zijn waar downloaden uit illegale bron is toegestaan. Maar volgens Patrick Van Eecke, professor internetrecht van de Universiteit van Antwerpen, geldt deze regeling ook in België. Lees hier meer.

Pirate Bay oprichters definitief strafrechtelijk veroordeeld. De Zweedse Hoge Raad heeft het verzoek van drie van de vier Pirate Bay oprichters om nog verder in beroep te mogen gaan afgewezen. Daarmee heeft de Zweedse rechtsstaat gewogen en gesproken met als resultaat dat The Pirate Bay buiten twijfel illegaal is en dat de oprichters onherroepelijk strafrechtelijk veroordeeld zijn. De drie waren al in hoger beroep opnieuw veroordeeld, de vierde liet daar tot tweemaal toe verstek gaan en zijn veroordeling was inmiddels al onherroepelijk. Alle veroordeelden hebben Zweden al sinds hun eerste veroordeling verlaten. Lees hier meer.

Patent Drawings: An Economical Way to Expand Disclosure. Based on my experience I can say that a patent drawing is almost always required, or at the very least you would do well to understand the rule as a patent drawing is virtually always required. The only time patent drawings are not required is when the invention relates to a chemical compound or composition.  You can also get away without a drawing sometimes with method inventions, but I wouldn’t advise it. Lees hier meer.

Ook de culinaire wereld kent chauvinisme. Ook van bier brouwen, pizza, het elektrische broodrooster en pasta eisen nogal wat nationaliteiten de intellectuele eigendom op. Vooral pasta is een slagveld van claims en counterclaims, bevochten door Chinezen en Italianen. Lees hier meer.

BIE Datoliet campagne gestart. Datoliet is een digitale dienst waarmee het BBIE dagelijks updates verstrekt over gegevens in het merkenregister. Deze dienst wordt al vele jaren door onze professionele relaties gebruikt ter ondersteuning van hun dienstverlening op het gebied van merken waaronder merkonderzoek of merkbewaking. Het BBIE is een campagne gestart om Datoliet onder de aandacht te brengen. Lees hier meer.

Neelie Kroes verdedigt ACTA. Tijdens een vragenhalfuurtje op Twitter heeft eurocommissaris Neelie Kroes het ACTA-verdrag verdedigd, maar ook genuanceerd. De eurocommissaris voor de Digitale Agenda organiseerde vanmiddag een vragensessie onder de hashtag #askneelie. Al snel kwam er kritiek op het ondertekenen door de EU van ACTA, het internationaal verdrag dat namaak en piraterij beter moet bestrijden. Maar Kroes nuanceerde al snel de impact van ACTA. Daarbij benadrukte ze dat het voorstel nu wel moet worden aangenomen, wat aanvankelijk niet moest gebeuren. “Ik heb vanaf dag 1 beloofd om ACTA te verbeteren en het is verbeterd. Er zijn briefings gebeurd en er is nu een volledig debat in het Europees Parlement zoals het hoort te zijn", klinkt het. Lees hier meer

Ziggo gaat The Pirate Bay-mirrors niet blokkeren. Ziggo is niet van plan om mirrors van The Pirate Bay te blokkeren als Stichting Brein daarom vraagt. Xs4all weet nog niet wat het in dat geval doet. Op het internet zijn verschillende alternatieven verschenen om The Pirate Bay toch te bereiken. Lees hier meer.

EU: bekendmaking van de winnaars van de wedstrijd "Handen af van mijn ontwerp". Namaak en piraterij vormen een toenemende bedreiging voor de economie. Tussen 2005 en 2010 is het aantal geregistreerde gevallen aan de EU-grenzen van goederen waarvan wordt vermoed dat zij inbreuk maken op intellectuele-eigendomsrechten (IPR), gestegen van 26.704 tot meer dan 80.0001. Volgens ramingen van de creatieve sector heeft piraterij de Europese muziek-, film‑, tv- en software-industrie alleen al in 2008 al 10 miljard euro en meer dan 185.000 banen gekost. Om de aandacht te vestigen op dit fenomeen heeft het Europees Waarnemingscentrum voor namaak en piraterij een wedstrijd uitgeschreven voor de hele EU getiteld "Handen af van mijn ontwerp". Studenten vormgeving en professionele designers werd gevraagd posters en video's in te zenden die duidelijk de nefaste gevolgen van namaak en piraterij op de Europese economie en maatschappij laten zien. Lees hier meer.

Stichting de Thuiskopie houdt miljoenen achter.  Stichting de Thuiskopie maakt al twee kwartalen helemaal geen geld meer over naar verdeelorganisaties. De miljoenen worden opgepot in verband met een rechtszaak. Er is een nieuwe, heftige crisis bij de collectieve beheersorganisaties. Stichting de Thuiskopie, die de vergoedingen heft op blanco dragers als cd- en dvd-roms, houdt sinds een tijd alle binnengekomen heffingen achter. NORMA en de publieke omroep NPO zijn verbolgen over dit "oppotten". Lees hier meer.

Overeenkomst hergebruik bij knipselbedrijven. Naast de bestaande auteursrechtelijke vergoeding voor het hergebruik van gepubliceerde artikelen, heeft nu ook de auteursrechtorganisatie van beeldmakers, Pictoright, een akkoord bereikt met de knipselbedrijven Antal Clipping, Euroclip en Knipsel Info Service. Belangrijk onderdeel van het akkoord is dat de knipselbedrijven nu namens de beeldmakers toestemming hebben om gepubliceerd beeldmateriaal bij artikelen te leveren aan de zakelijke afnemers tegen een redelijke auteursrechtelijke vergoeding. Doel van deze overeenkomst is de rechten van fotografen en andere beeldmakers te waarborgen. Pictoright zal de auteursrechten innen en deze onder de beeldmakers verdelen. Lees hier meer.

NORMA vs. De Nederlandse Staat: uitspraak 27 maart. Het Gerechtshof Den Haag doet op 27 maart uitspraak in de procedure NORMA c.s. tegen de Nederlandse Staat. Vanmiddag om half twee startte het Hoger Beroep in Den Haag. De Staat heeft sinds 2008 het thuiskopiestelsel, dat artiesten en acteurs compenseert voor de verkoop van blanco cd's en dvd's voor de thuiskopiemarkt, bevroren. Van een uitbreiding van het stelsel met vergoedingen voor nieuwe dragers zoals iPods en harddiskrecorders kwam het dientengevolge niet. Het Hof hoorde vandaag beide partijen en zal zich de komende maand buigen over de vraag of het besluit tot bevriezing onrechtmatig is. Lees hier meer.



Logomania