Gemengde berichten (30 maart)

Print pagina

B9 11028. Naktuinbouw en UvA onderzoeken 'CSI-achtige' technieken voor kwekersrecht. Onderzoekers van Naktuinbouw en de Universiteit van Amsterdam zijn uit op een doorbraak in de toepassing van 'CSI-achtige' technieken voor de kwekersrechtelijke bescherming van Nederlandse bloemen en planten. Ook kunnen met deze forensische technieken plantenziekten sneller worden opgespoord. Lees hier meer (Vakblad Bloemisterij).

Plannen De Kleine Aarde zijn plagiaat. Jessica de Kok, alias Kaat Mossel verwijt Martijn Messing en Vincent Snels plagiaat. Beide heren zijn druk bezig De Kleine Aarde in Boxtel nieuw leven in te blazen. In het Brabants Dagblad ontvouwde Snels deze week de plannen. De Kok zint op actie. "Ik daag de politiek opnieuw uit! Laat mij mijn eigen plan uitvoeren." Lees hier meer (Brabants Dagblad).

Plagiaat kost Hongaarse president titel. De Hongaarse president Pál Schmitt mag zich niet langer doctor noemen. Zijn wetenschappelijke titel is ingetrokken, omdat zijn proefschrift vol plagiaat bleek te staan. Dat heeft de universiteit Semmelweis in de hoofdstad Boedapest donderdag besloten. Lees hier meer (Telegraaf).

YouTube komt in Nederland mogelijk onder toezicht van het Commissariaat van de Media. Dat gebeurt wanneer het zijn videodiensten in de toekomst meer op tv-kijkers richt, zo meldt website Emerce.nl. Wanneer dat gebeurt staat nog niet vast. Maar Rutger Fortuin van het Commissariaat zei tijdens een bijeenkomst van Immovator dat het zeker niet is. Lees hier meer (Broadcast Magazine).Zie hier en hier

 

Simmons & Simmons opnieuw verkozen tot Netherlands IP Law Firm of the Year. Tijdens de Managing Intellectual Property Awards 2012 is Simmons & Simmons voor de tweede keer op rij verkozen tot Netherlands IP Law Firm of the Year. Deze awards zijn een erkenning voor het werk van toonaangevende kantoren in meer dan 40 landen, alsmede in de pan-Europese en mondiale categorieën. Aan de hand van aanbevelingen voor kantoren die op elk IE-gebied een topjaar hebben gehad, wordt een lijst met kandidaten samengesteld. Lees hier meer.

Brussels IP team named a top practice in Belgium
by World Trademark Review (WTR). 29 March 2012 - The Brussels IP team has been ranked in the top tier by World Trademark Review 2012 as 'one of the top practices in Belgium'. Lees hier meer. 

Pictoright start procedure tegen archief Rotterdam.  Pictoright gaat een procedure starten tegen het Gemeentearchief Rotterdam omdat zij volgens Pictoright online publiceren en verkopen zonder toestemming van de makers. Het Gemeentearchief Rotterdam neemt het niet zo nauw met de auteursrechten van fotografen en andere beeldmakers, zo stelt Pictoright. Lees hier meer (Photoq).

Hooggerechtshof verbiedt gouden paashaas. Het hooggerechtshof van Oostenrijk heeft de gouden paashaas van chocola van het bedrijf Hauswirth verboden. Het snoepgoed lijkt te veel op dat van de concurrent, het Zwitserse Lindt.  De paashaasruzie houdt de rechters in de Alpenrepubliek al sinds 2004 bezig. Hauswirth verkocht de gouden paashaas sinds 1951, maar heeft de merkrechten nooit laten vastleggen. Lindt, dat in 1995 de Oostenrijkse markt op kwam met zijn eigen paashaas, deed dat wel. Lees hier meer (Telegraaf).

EU-cybercrimecentrum naar Den Haag. De Europese Commissie heeft voorgesteld een Europees Centrum voor de bestrijding van cybercriminaliteit op te richten, dat moet helpen de Europese burgers en ondernemingen te beschermen tegen de toenemende cyberdreiging. Het centrum zal deel uitmaken van de Europese Politiedienst (Europol) in Den Haag en het Europese middelpunt vormen in de strijd tegen cybercriminaliteit. Lees hier en hier meer (Recht.nl).

Rechter verbiedt publicatie Consumentenbond.  De rechtbank in Den Haag heeft woensdag de publicatie van een artikel in de nieuwe Geldgids van de Consumentenbond verboden. Het tijdschrift kan daarom vrijdag niet verschijnen. De rechter bepaalde in een kort geding dat het artikel ‘Pensioengeld in futures’ in de huidige vorm niet mag worden gepubliceerd. Een motivering van de uitspraak is nog niet bekendgemaakt. Lees hier meer (Adformatie).

Prijsstijging hardware gevreesd door thuiskopieheffing. De ICT- en consumentenelektronicasector vreest dat er door een uitspraak van de rechter heffingen zullen komen op smartphones, laptops en internetverbindingen om zo auteursrechten te vergoeden. Lees hier meer (Nu.nl).

Reactie Buma op uitspraak. Op 15 maart 2012 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie uitspraak gedaan in de zaak SCF / Marco Del Corso op het gebied van naburig recht. De vraag die hierbij speelde was of sprake was van openbaarmaking. Buma heeft naar aanleiding van deze uitspraak onderzocht of een aanpassing in de huidige licentiepraktijk nodig is. De conclusie luidt dat dit niet het geval is. Lees hier meer (Buma).

Regisseur De Jong: ik voel me weggepest. Dat meldt De Jong woensdag op zijn website, nadat de rechtbank in Leeuwarden had geoordeeld dat zijn nieuwste film Jayden, kind van de rekening te veel lijkt op de boeken Weg van Lila en Vaderstad van auteur Patrick van Rhijn ,,Als dit recht is in Nederland, dan ben ik er wel klaar mee’’, aldus De Jong. Lees hier meer (BN De Stem).

David van Reybroucks ‘Congo’ moet in België uit de schappen.  De erfgenamen van Etienne Nkasi, die het omslag siert van David van Reybroucks bestseller Congo (De Bezige Bij), eisen dat het boek in België tijdelijk uit de handel wordt genomen. In Nederland hebben ze nog geen stappen ondernomen tegen het Mooiste Boekomslag 2011. Lees hier meer (Boekblad). 

Hasbro verliest Transformer-zaak tegen Asus. Computerfabrikant Asus hoeft de naam van zijn Android-tablet Eee Pad Transformer Prime niet te veranderen. Dat heeft de rechter in de Amerikaanse stad Los Angeles geoordeeld in een rechtszaak die door speelgoedfabrikant Hasbro is aangespannen. De. De rechter stelde deze week dat de functie van de Transformers-actiefiguren zodanig verschilt van de functie van de tablet dat er van verwarring door consumenten geen sprake kan zijn. Lees hier meer (Telegraaf).

Dutch University Blocks BitTorrent Pre-Emptively Breaking New Net Neutrality Law( By Christina Angelopoulos, IViR).  In the course of the implementation of the European telecommunications package, a set of proposals has been introduced to the Dutch Telecommunications Law (Telecommunicatiewet) to safeguard an open and secure internet for the Netherlands. The proposals include a net neutrality provision (Articles 7.4a and VIb of the draft amendment), an anti-wiretapping provision (Article 11.2a of the draft amendment) and an internet connection provision (Article 7.6a of the draft amendment). Lees hier meer (Kluwer Copyright Blog).

Borat-badpak octrooi gelukkig geweigerd (column Herbert Blankesteijn). Een oplettende ambtenaar bij het Amerikaanse octrooibureau heeft voorkomen dat een inwoner van Virginia octrooi kreeg op een badpak á la Borat. Lees hier meer (BNR).

Gemeente A'dam registreert eigen topleveldomein. De gemeente Amsterdam zet de plannen voor een eigen domeinextensie .amsterdam door. De 'initiële' registratie is gedaan, over wie de lasten en risico's draagt wordt nog verder onderhandeld. Lees hier meer (Webwereld).

Steve Jobs' IP on Display at WIPO. An exhibition showing the intellectual property (IP) behind Steve Jobs’ innovations opens to the public at WIPO on March 30, 2012 and will run through to World Intellectual Property Day on April 26, 2012. The exhibition ties in with this year’s World Intellectual Property Day theme – Visionary Innovators. Lees hier meer (WIPO).

Copyright Infingement Will Lead ICANN Registrars to Lose Accreditation.  Registrars that fail to comply with copyright infringement contract terms given by the Internet Corporation for Assigned Names and Numbers will lose their accreditation. Copyright infringement issues have resulted in domain take down and ICANN maintains that it will continue with the take down, as provided by the Registrar Accreditation Agreement. Lees hier meer (PC World).

Duitse rechter: Rapidshare niet illegaal. Bitbox Rapidshare hoeft geen uploads van zijn gebruikers te monitoren. De Duitse rechter bepaalt dat het bedrijf een legitieme dienst aanbiedt.  Een kleine tegenslag voor de muziekindustrie in Duitsland. Rapidshare, een branchegenoot van MegaUpload, is volgens de rechter een normaal bedrijf. Zijn primaire doel is niet om auteursrechten te schenden en hoeft dus geen onwrichtende maatregelen te nemen. Zo luidt de uitspraak in hoger beroep in een zaak tussen de Duitse muziekindustrie en Rapidshare uit Zwitserland. De Zwitsers zijn erg terughoudend met nieuws over deze zaak op hun site en melden er niets over. Lees hier meer (Emerce).

 

Aanklacht Iraanse band afgewezen. Op 16 maart werden componist Pritam Chakraborty, productiebedrijven Illuminati Films Private Ltd en Eros International Media en platelabel Super Cassettes Ltd door de Iraanse band Barobax aangeklaagd. De aanklacht luidde dat het eerste gedeelte van de hit Pyaar Ki Pungi gekopieerd was van hun populaire nummer Soosan Khanoom uit 2010. De rechtbank heeft de aanklacht van de Iraanse band afgewezen. Co-producent Dinesh Vijan: “Ze hadden het over schending van het auteursrecht, maar hun eigen papieren bleken niet in orde. En er waren weinig overeenkomsten tussen beide tracks, zoals werd beweerd.” Lees hier meer.


Ontslag voor beledigen werkgever via Facebook. Werknemers moeten oppassen met het doen van negatieve uitlatingen via social media over hun werkgever. Uitingen op de populaire sociale netwerksites lijken een privézaak, maar een rechter oordeelde onlangs anders. Berichten kunnen namelijk eenvoudig buitenstaanders bereiken. In deze zaak moest een werknemer het veld ruimen, omdat hij zijn werkgever beledigde op Facebook. Lees hier meer. Lees de uitspraak hier (Rechtspraak).