Gemengde berichten (31/08)

31-08-2011 Print this page

B9 10076. Eerste hoogleraar Internetrecht in Nederland.  Arno Lodder is benoemd tot hoogleraar Internet governance and regulation: de eerste leerstoel op het gebied van Internetrecht in Nederland. De leerstoel is ook internationaal onderscheidend, door de inbedding in een transnationale context en de nauwe samenwerking met specialisten op het gebied van Europees recht, Volkenrecht en Rechtsfilosofie. Lees hier meer. 

Dwangmiddelen tegen journalisten. Beleidsregels OM. De Aanwijzing toepassing dwangmiddelen tegen journalisten (2002A003) is verlengd tot en met 30 november 2011. Lees hier meer.

Dicht door downloaden. Fame Music Store in de Kalverstraat, waar muzieksterren als Madonna, Prince, 50 Cent en Mariah Carey tijdens signeersessies duizenden fans trokken, gaat eind januari na 21 jaar dicht. De kosten van het pand, 'een kleine miljoen per jaar', maar vooral het illegaal downloaden van muziek hebben de zaak genekt, zegt Breukhoven. 'Muziek was nog nooit zo populair, maar mensen kopen het niet. Illegaal downloaden is pure diefstal, maar het is sociaal geaccepteerd. Iedereen doet alsof het de normaalste zaak van de wereld is.' Lees hier meer. 

Contract British Library en Google Books openbaar. De Open Rights Group heeft via een beroep op de Freedom of Information Act een kopie van het contract tussen Google en de British Library weten te bemachtigen. Het contract is nu online beschikbaar. Uit het contract blijkt dat Google meer rechten heeft om de gescande teksten te gebruiken dan de British Library zelf. Lees hier meer.

Auteursrechtenbonden reageren gemengd op Buma's oorlog tegen gratis muziekcultuur. Manier van aankondiging valt niet in de smaak. Auteursrechtenorganisaties reageren gemengd op de oorlog die Buma afgelopen vrijdag aankondigde tegen de gratis muziekcultuur. "Vooral de manier waarop dit wordt aangekondigd bevalt ons niet", aldus Erwin Angad-Gaur van belangenvereniging Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb). "De afgelopen tijd is Buma/Stemra een koers ingeslagen waarin ze steeds harder worden en met veel oorlogsretoriek harde maatregelen doorvoeren. Natuurlijk moet er voor muziekgebruik worden betaald, maar hoe?" Lees hier meer.

Joran van der Sloot nu beschermde merknaam. Zowel ‘Joran’ als ‘Joran van der Sloot’ zijn sinds kort beschermde merknamen. De moeder van Van der Sloot heeft de naam van haar zoon een half jaar geleden als handelsmerk gedeponeerd. Dat ontdekte regisseur Paul Ruven, toen hij bezig was aan zijn Joran-film Me & Mr. Jones. “Net voordat we wilden gaan monteren, kwam er een brief van een advocaat van Van der Sloot: Er mag geen film komen, omdat Joran een merk is, dat in het bezit is van de familie Van der Sloot”, zo schrijft Ruven dinsdag op zijn weblog . Lees hier meer.

Mediarecht: Rechtbank ’s-Hertogenbosch, 31 augustus 2011, LJN: BR6276, [A] tegen [B]. (...) 4.1. [partij A] legt aan zijn vordering ten grondslag dat [partij B] onrechtmatig jegens hem heeft gehandeld door het verstrekken van onjuiste informatie dan wel door het doen van onjuiste mededelingen aan de journalist van RTL Nieuws, terwijl [partij B] wist dat deze informatie zou worden gebruikt voor een nieuwsitem van RTL 4. [partij A] stelt hierdoor in zijn eer en goede naam te zijn aangetast.

(…) 4.14. Naar het oordeel van de rechtbank had het inderdaad op de weg van RTL Nieuws gelegen om de aan haar verstrekte feiten te verifiëren. Zij heeft hierin haar eigen verantwoordelijkheid. Dit laat echter onverlet de verantwoordelijkheid van [partij B] om de zorgvuldigheid in acht te nemen bij het verstrekken van informatie aan RTL Nieuws. Het zijn immers de uitlatingen van [partij B] die door RTL Nieuws zijn gemonteerd en uitgezonden. Het zijn ook de uitlatingen van [partij B] die bijdragen aan de beeldvorming over [partij A] en waaruit een (mogelijke) verdenking jegens [partij A] voortvloeit.

Lees hier meer.

Buchindustrie: Piraten machen E-Book-Markt kaputt. 800.000 deutsche Internetnutzer haben sich im Jahr 2010 illegal E-Books heruntergeladen, knapp die Hälfte aller E-Book-Leser (1,9 Millionen). Das behauptet zumindest die DCN-Studie (PDF-Datei), eine von GVU , Musikindustrie und Börsenverein des deutschen Buchhandels in Auftrag gegebene Erhebung. Durchschnittlich 18 digitale Bücher soll jeder "Raubkopierer" im Jahr 2010 unrechtmäßig bezogen haben. In Summe sollen mehr E-Books illegal als legal heruntergeladen worden sein. Lees hier meer.

Pirate Bay-oprichters openen one-click filehostingsite. Enkele oprichters van The Pirate Bay hebben een nieuw 'one-click' filehosting-platfom geopend onder de naam Bayfiles. Volgens de Bayfiles-eigenaren zullen ze de auteursrechten van derden respecteren door de dmca-regels na te leven. Lees hier meer.

 

YouTube was even Bieber-free. Een gebruiker die zich voordoet als iLCreation, beweerde dat hij het copyright had op de video's, waaronder die van Baby. Het beleid van YouTube is dat na zo'n claim de filmpjes van de site worden gehaald, waarna er onderzoek plaatsvindt. Inmiddels is gebleken dat de claims te onrechte zijn gemaakt. Lees hier meer.

Waarom Martin Luther Kings ‘I have a dream’-speech niet op YouTube mag. Eender welke speech die voor een groot publiek wordt gegeven, staat minuten later op YouTube. Niet deze en wel om volgende reden: in 1999 besliste een rechtbank dat de speech ‘een optreden was voor de nieuwsmedia en niet voor het publiek, waardoor het een beperkte, eerder dan een algemene publicatie is’. Omdat deze beperkte optredens geen deel uitmaken van het publieke domein, konden MLK en zijn familie het auteursrecht op de redevoering opeisen. (…) De krant USA Today ondervond dat aan den lijve toen ze in 1994 een factuur van 1.700 dollar kreeg toegestuurd omdat ze op haar website de volledige speech had gepubliceerd zonder toelating.  Lees hier meer.

'Obama moet ingrijpen in patentenoorlog. De Amerikaanse telecomaanbieder wil dat president Obama zich gaat bemoeien met de mobiele patentenoorlog. ''De oorlog verlamt de mobiele industrie.'' Lees hier meer.